PRESEDINTELE IGOR DODON CHEAMA MOLDOVENII LA CALM, DUPA INREGISTRAREA PRIMULUI CAZ DE COVID-19

Președintele, Igor Dodon, cheamă societatea la calm, după ce a fost înregistrat primul caz de coronavirus la o femeie, revenită din Italia.

“Stimați cetățeni, din păcate, țara noastră nu a fost ocolită de pericolul global al coronavirusului.

Virusul, care a afectat deja peste 80 de țări, inclusiv România, Ucraina și Rusia, a pătruns și în țară noastră. Ieri a fost înregistrat primul caz în Moldova, o doamnă care a venit din Italia, bolnavă, în stare gravă.

Autoritățile noastre au intervenit de urgență, au internat pacienta în spații pregătite din timp, au identificat imediat toți pasagerii care au zburat cu aceeași cursă spre Chișinău și i-au pus în carantină la domiciliu, sub strictă supraveghere medicală.

Toate instituțiile statului sînt pregătite să facă față acestui virus, sînt mobilizați în regim de alarmă și acționează non-stop. Acțiunile Guvernului sînt corecte, prompte, fapt subliniat și de reprezentantul OMS la Chișinău.

În fața acestei provocări mondiale, trebuie să fim pregătiți cu toții, întreaga societate, fiecare cetățean. Virusul nu are culoare politică, așa că îndemn toți oamenii, inclusiv politicienii, să depunem efort comun, să fim mai responsabili pentru a depăși împreună criza provocată de Coronavirus.

Efectul poate fi și mai negativ pentru societatea noastră din cauza la panica ce poate apărea, inclusiv pentru că unii politicieni iresponsabili speculează pe această temă și stimulează sentimentul de frică, doar pentru că să mai primească dividende de imagine.

Îndemn la calm întreaga societate, autoritățile sînt pregătite din timp pentru a face față pericolului, sîntem în permanentă legătura cu Organizația Mondială a Sănătății, dar și cu autoritățile altor țări, pentru a coordona măsurile de intervenție.

Mă adresez și moldovenilor din diasporă, în mod special, celor din zonele afectate de COVID-19, înainte de a vă porni acasă, în Moldova, asigurați-vă că nu sînteți purtător de virus, aveți astfel grijă de viața și sănătatea rudelor și apropiaților voștri din țara noastră.

Sînt sigur, vom depăși această provocare, dar o putem face cu mai puține pierderi dacă toți vor conștientiza și vor acționa mai responsabil.

Am luat decizia să-mi întrerup vizita de lucru de la Moscova (au fost planificate mai multe întrevederi cu conducerea Federatiei Ruse pe parcursul următoarelor zile) și voi reveni azi acasă, pentru a fi implicat în deplină măsură în acțiunile autorităților pentru depășirea problemei date”, se arată în mesajul președintelui.