PRESEDINTELE IGOR DODON A PREZIDAT SEDINTA SAPTAMINALA CU PRESEDINTELE PARLAMENTULUI

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat ședința săptămînală cu Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

“Am discutat despre activitatea internă și externă a conducerii statului. În special, am vorbit despre întrevederile pe care le-am avut sîmbătă cu fiecare ministru în parte, în cadrul cărora am trecut în revistă mai multe chestiuni legate de agenda fiecărui minister.

În mod separat, am abordat cu ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale problema răspîndirii coronavirusului, care la moment nu a fost depistat în Republica Moldova, situația fiind sub control.

Totodată, astăzi am relatat mai multe detalii cu privire la unele inițiative lansate anterior. Astfel, sînt anunțate 12 licitații pentru reparația a 184 km de drumuri naționale, iar în curs de pregătire sînt licitațiile pentru reabilitarea a 170 km de drumuri. În total, planificăm să alocăm circa 5 miliarde de lei din surse externe și aproximativ 3,7 miliarde din surse interne, din Fondul Rutier.

O altă inițiativă lansată vizează iluminarea străzilor în localitățile rurale ale țării. Planificăm să alocăm circa 130 milioane de lei, ceea ce presupune cel puțin un kilometru de străzi iluminate în fiecare sat. Proiectul de aprovizionare cu apă și construcția sau reconstrucția sistemului de canalizare prevede investiții de 300 milioane de lei.

În domeniul social am decis să nu permitem lichidarea sau fuzionarea spitalelor raionale, așa cum au procedat guvernele anterioare. Totodată vom asigura instalarea utilajului și echipamentului modern în fiecare instituție medicală raională, și în curînd vor fi anunțate licitații în acest sens.

De asemenea, vom relansa programul “Un doctor pentru tine”, care presupune implicarea echipelor mobile de medici care vor efectua gratis, în raioanele țării, radiografie pulmonară și mamară, precum și control stomatologic gratuit pentru copii. Totodată, vom asigura transport gratuit pentru pacienți oncologici din raioane, iar în anul curent vom primi 168 de ambulanțe noi pentru toată țara.

În altă ordine de idei, am comunicat despre intenția conducerii țării de a continua lupta aspră contra monopolului în economie și în sfera socială. În special, a fost anulat monopolul asupra efectuării dializei în instituțiile medicale, iar în cazuri separate – continuă să funcționeze, din care motiv, vor fi luate măsuri suplimentare.

De asemenea, consider că este necesar ca autoritățile de stat să nu intervină în activitatea agenților economici și în context, propun Guvernului să examineze chestiunea cu privire la vînzarea companiei MetalFeros”, a scris şeful statului pe pagina sa de Facebook.