PRESEDINTELE IGOR DODON A EFECTUAT O VIZITA IN RAIONUL CAHUL

În raionul Cahul, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a vizitat livada de pruni a companiei ”Savitera” din satul Burlacu, care se întinde pe o suprafață de 25 de ha.

Șeful statului a salutat modul în care compania își dezvoltă afacerea, obținînd anual pînă la 10 tone de prune la hectar. Igor Dodon a menționat că diversificarea piețelor de desfacere, precum și facilitarea accesului producției moldovenești pe piața rusă constituie o prioritate pentru administrația prezidențială. ”O dovadă în acest sens sînt acțiunile de eliminare a taxelor vamale la export pe piața rusă pentru mai multe categorii de fructe și legume, extinderea listei de producători agricoli care ar putea exporta pe această piața etc.”, a subliniat Președintele țării.

Totodată, Igor Dodon a dat asigurări că și în continuare vor fi depuse eforturi în vederea extinderii aceste pieți, fapt care va conduce la creșterea prețurilor de realizare a fructelor, majorarea salariilor pentru agricultori, crearea locurilor noi de muncă.

În anul 2018, din volumul total de 54 de mii de tone de prune proaspete exportate, 38 de mii au ajuns pe piața Federației Ruse, ceea ce constituie circa 70% din volumul total exportat.

***

La Cahul, șeful statului a vizitat depozitul frigorific al cooperativei „Burlacu Fruct” din s. Burlacu. Aici se depozitează și se pregătesc către export, preponderent pe piața rusă, fructe și struguri de masă, capacitatea de păstrare a frigiderelor fiind de circa 600 de tone.

De asemenea, Igor Dodon a vizitat plantațiile de viță de vie ale companiei „Terra-Vitis” din Cahul, care cultivă, în cea mai mare parte, struguri de masă. Acestea se întind pe o suprafață de circa 40 de hectare, 2 ha fiind o colecție de peste 130 de soiuri de struguri de selecție diferită, în mare parte a lor fiind exportate pe piața Federației Ruse.

În cadrul întrevederii cu producătorii agricoli, șeful statului a discutat cele mai stringente probleme cu care se confruntă aceștia, inclusiv: irigarea, riscurile în agricultură – ploi, grindină, înghețuri, accesul la apele subterane – inițiativă care a fost înaintată de către președintele RM parlamentului de legislatura trecută, dar n-a fost susținută, precum și insuficiența forței de muncă, piața de desfacere, colaborarea cu mediul științific, probleme ce țin de subvenționarea sectorului agricol, sistemul fiscal în agricultură, în special, achitarea TVA ș.a.

Astfel, Igor Dodon a menționat că toate problemele abordate vor fi examinate și identificate soluții de depășire a lor.

Referindu-se la acțiunile de susținere a agenților economici din agricultură în vederea sporirii accesului lor pe piața rusă, Președintele RM a specificat că la începutul lunii septembrie se va afla cu o vizită de lucru în Federația Rusă, în cadrul căreia va aborda acest subiect. Menționăm, că în anul 2018, din totalul de 58 de mii de tone de struguri în stare proaspătă care au fost exportați în afara țării, pe piața Federației Ruse au ajuns 37 de mii, constituind 64 la suta din volumul total exportat.

De asemenea, șeful statului a exprimat convingerea că agricultura are viitor în Moldova. ”Trebuie doar de susținut, de investit în acest domeniu și de creat noi locuri de muncă. Președinția este deschisă spre dialog și determinată să acorde tot sprijinul necesar în vederea dezvoltării sectorului agricol”, a remarcat Igor Dodon.

***

Astăzi, în raionul Cahul, Președintele Igor Dodon a vizitat două cupluri longevive și o familie cu mulți copii. Este vorba despre familia Munteanu din localitatea Cucoara și familiile Baltă și Soșenco din satul Burlacu.

Ana și Mihail Munteanu și-au format familia acum 69 de ani. De-o viață se bucură de cei ‪5 copii ai lor, iar acum și de 9 nepoți și 15 strănepoți.

Ion și Valentina Baltă împart fericirea deja de 48 de ani. Fiica lor, Lilia și soțul Igor sînt, de asemenea, un exemplu de cuplu demn de urmat – în acest an, în familie li s-au născut tripleți și au devenit și mai bogați, avînd 5 copii.

Ținînd cont de faptul că anul 2019 a fost declarat, prin decret, Anul Familiei, șeful statului a decis să le aducă personal acestor familii sincere felicitări și să le exprime respect pentru devotamentul și dragostea de care au dat dovadă o viață întreagă. Igor Dodon le-a transmis tuturor urări de sănătate, bunăstare și mulți ani fericiți.

De asemenea, din partea fundației de binefacere a Primei Doamne „Din Suflet”, Președintele țării le-a oferit produse alimentare, precum și cele necesare copiilor, inclusiv jucării și cărți.

Așa cum a promis anterior, de fiecare dată cînd va pleca în teritoriu, Igor Dodon va vizita familii cu mulți copii și cuplurile longevive. ”Trebuie să ocrotim și să susținem familia. Doar așa vom contribui la dezvoltarea statului”, a subliniat șeful statului.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova