PRESEDINTELE IGOR DODON A CONFERIT DISTINCTII DE STAT CELOR MAI BUNI SAHISTI DIN R. MOLDOVA

În fiecare an la 20 iulie este sărbătorită Ziua Mondială a Șahului, instituită în 1966, la inițiativa Federației Internaționale a Jocului de Șah. Cu această ocazie, președintele Republicii Moldova a semnat un decret, prin care a conferit distincții de stat celor mai buni șahiști din Republica Moldova.

Astfel, pentru merite deosebite în dezvoltarea şi propagarea şahului, contribuţie substanţială la pregătirea unor sportivi de performanţă şi activitate metodico-didactică şi organizatorică prodigioasă, șeful statului a conferit:

- „Ordinul Republicii” dlui Ion SOLONAR - maestru la șah, antrenor emerit, președinte de onoare al Federației de Șah a Republicii Moldova,

- ”Ordinul de Onoare” dlui Victor Bologan - mare maestru internațional la șah, autor al multor manuale și cărți de specialitate, antrenorul echipei olimpice din Qatar, membru de onoare al Comitetului național Olimpic din Qatar.

De asemenea, președintele Igor Dodon a acordat Ordinul „Gloria Muncii”:

- dnei Svetlana HARITONOVA - arbitru internațional, antrenor la Clubul de Șah și Joc de Dame din municipiul Chișinău precum,

- dlui Boris NEVEDNICII - maestru internațional la șah, multiplu campion național.

Medalia „Meritul Civic” a fost oferită:

- dlui Iurii GOLOTIN - antrenor la Clubul de Șah și Joc de Dame „Salut”, președinte al Federației de Șah din raionul Rîbnița,

- domnului Victor PANUȘ - maestru internațional la șah, antrenor la Școala Sportivă Specializată nr.7 de Șah și Joc de Dame din municipiul Chișinău.

Totodată, ”Diploma de Onoare” a Președintelui Republicii Moldova a fost oferită următorilor tineri șahiști:

- Vladimir Hamiţevici, 26 ani - mare maestru la şah, or. Tighina;

- Andrei Macovei, 17 ani, maestru în sport, campion mondial între elevi, or. Chișinău;

- Ilie Martînovici, 13 ani, maestru în sport, campion european între elevi, or. Rîbniţa.

Șeful statului a menționat că va decora și în continuare oameni profesioniști care s-au dedicat muncii și au obținut performanțe în diverse domenii.

În calitate de președinte al Federației de Șah din Republica Moldova, Igor Dodon a subliniat că va continua să promoveze cu insistență acest joc intelectual vechi prin intermediul căruia au fost educate generaţii întregi. În aceeași ordine de idei președintele a menționat că va realiza mai multe programe de dezvoltare a șahului și susținere a tinerilor șahiști.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova