PRESEDINTELE IGOR DODON A AVUT O INTREVEDERE CU PRESEDINTELE TURCIEI

Astăzi, la sediul clădirii renovate a Președinției Republicii Moldova a avut loc ceremonia oficială de întîmpinare a Președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyıp Erdoğan, și a Primei Doamne a Turciei, Emine Erdoğan, care se află în Republica Moldova cu o vizită oficială la invitația Președintelui Igor Dodon.

După ceremonie, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere tête-à-tête cu liderul turc, urmată de o ședință în format lărgit. În cadrul acestor întrevederi părțile au discutat mai multe chestiuni cu privire la relațiile bilaterale, politica internă și externă a Republicii Moldova, securitatea regională.

În scopul consolidării relațiilor de colaborare moldo-turce Igor Dodon și Recep Tayyıp Erdoğan au semnat Declarația comună de cooperare strategică între Moldova și Turcia. “Dat fiind existența unui parteneriat strategic între Turcia și Republica Moldova, stat care mereu a contribuit la întărirea statalității țării noastre, astăzi am decis să creăm Consiliul de cooperare strategică”, a declarat Igor Dodon.

Împreună cu omologul turc, Președintele Republicii Moldova a constatat cu satisfacție dezvoltarea dinamică a relațiilor bilaterale între Moldova și Turcia în mai multe domenii. ”Spre exemplu, volumul comerțului în ianuarie – august 2018 a constituit 271 milioane de dolari, cu 7% mai mult decît în perioada respectivă a anului precedent”, a specificat șeful statului nostru.

Totodată, președinții celor două state și-au propus drept scop creșterea schimbului comercial cu Turcia pînă la 500 milioane de dolari, iar în următorii ani – să fie atinsă cifra de peste un miliard. În context, Igor Dodon a reiterat că în Moldova activează 1300 de companii cu capital turcesc cifra de afaceri ale cărora constituie circa 25 de milioane de dolari.

Președintele Igor Dodon a menționat că în domeniul politic și diplomatic țările noastre colaborează la nivel bilateral și internațional, demonstrînd un interes sporit față de aprofundarea dialogului. ”Drept dovadă poate fi considerată vizita actuală a domnului Erdoğan – prima vizită oficială a Președintelui Turciei în Moldova în ultimii 24 de ani. Iată de ce consider evenimentul de astăzi drept o zi istorică pentru țara noastră”, a mai declarat șeful statului.

În acest context Președintele Moldovei i-a mulțumit Președintelui Turciei pentru ajutorul acordat Republicii Moldova și, în special, Autonomiei Găgăuze, în domeniul social, cultural, umanitar, etc. Igor Dodon a subliniat că poporul care locuiește în Găgăuzia joacă un rol deosebit în relațiile moldo-turce și în același timp este unul din pilonii statalității noastre.

De asemenea, Președintele RM a menționat că pe parcursul a 26 de ani de relații diplomatice, Turcia a acordat ajutor Republicii Moldova în volum de 80 de milioane de dolari, iar în anul curent suma a constituit 20 de milioane, inclusiv în Găgăuzia.

În contextul marcării în Moldova a anului 2018 drept An a lui Ștefan cel Mare, Președintele Moldovei a adresat Președintelui Turciei solicitarea de a oferi țării noastre copia sabiei Domnitorului Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfînt.

În semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite față de Republica Moldova, Președintele Igor Dodon a conferit domnului Erdoğan cea mai înaltă distincție a statului – Ordinul Republicii.

Totodată, șeful statului împreună cu înaltul oaspete au dezvelit placa inaugurală de dare în exploatare a clădirii Administrației prezidențiale și au plantat doi copaci în curtea Președinției.

Reamintim că renovarea edificiului Președinției a fost efectuată, la solicitarea Președintelui Republicii Moldova, de către Guvernul Turciei prin intermediul Agenției TIKA.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova