PRESEDINTELE IGOR DODON A AVUT O INTREVEDERE CU DMITRI KOZAK, VICEPRIM-MINISTRUL FEDERATIEI RUSE

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere de lucru cu Dmitri Kozak, viceprim-ministrul Federației Ruse, reprezentant special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor de cooperare comercial-economică cu Republica Moldova.

În cursul întrevederii oficialii au examinat întregul spectru al relațiilor bilaterale.

Şeful statului a menționat importanța pregătirii și desfășurării la nivel înalt a ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică, în cadrul căreia este preconizată depășirea perioadei de stagnare în relațiile bilaterale, care s-a înregistrat pe parcursul ultimilor ani din cauza guvernării precedente.

Igor Dodon şi Dmitri Kozak au fost unanimi în opinia că pe agenda bilaterală s-au acumulat multe probleme care necesită soluționare imediată, cu participarea plenară a reprezentanților Guvernului Republicii Moldova.

Preşedintele Moldovei a adresat mulțumiri conducerii Federației Ruse pentru prelungirea regimului preferențial de export pentru cinci categorii de produse pe piața rusă, exprimîndu-mi speranța că în viitor, vom reuși să coordonăm extinderea listei mărfurilor care vor putea fi exportate fără taxe vamale.

De asemenea, au fost abordate chestiuni privind eliberarea autorizațiilor de transport și extinderea listei agenților economici ce livrează conserve și produse vinicole.

În mod aparte, părţile au discutat subiecte ce țin de asigurarea neîntreruptă a țării noastre cu gaze naturale, ținînd cont de faptul că acordul cu privire la tranzitarea teritoriului Ucrainei expiră la finele anului curent. Totodată, a fost examinată solicitarea părții moldovenești de a ne oferi reduceri la tarifele pentru gaze, începînd cu ‪1 septembrie curent. În cadrul întrevederii Igor Dodon l-a prezentat pe candidatul la funcția de președinte al consiliului de administrație al SA “Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Referindu-se la problematica transnistreană oficialii au făcut un schimb de opinii vizavi de rezultatele întrevederii cu reprezentanții mediatorilor și observatorilor din cadrul formatului "5+2": Rusia, Ucraina, OSCE, SUA și UE. Igor Dodon a subliniat faptul că prioritățile stabilite în procesul reglementării transnistrene pentru perioada următoare au drept scop intensificarea dialogului dintre Chișinău și Tiraspol. În context, şeful statului şi-a exprimat speranța că eforturile comune ale mediatorilor și observatorilor vor deschide noi perspective pentru organizarea unei reuniuni în formatul de negocieri "5+2", preconizată preventiv pentru prima jumătate a lunii octombrie curent.

Totodată Preşedintele i-a informat pe colegii ruși despre acțiunile principale care vor fi întreprinse în vederea organizării celui de-al doilea Forum economic moldo-rus, care va avea loc la Chișinău, în perioada ‪20-21 septembrie 2019.

În finalul întrevederii, Igor Dodon a menționat cu satisfacție faptul că în ultima lună a avut loc o resetare substanțială a relațiilor bilaterale moldo-ruse, ceea ce ne permite să atingem un nou nivel calitativ de colaborare reciproc avantajoasă între Republica Moldova și Federația Rusă.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova