PRESEDINTELE IGOR DODON A AVUT O INTREVEDERE CU DELEGATIA COMISIEI DE LA VENETIA

În cadrul întrevederii părțile au discutat detaliat pe marginea inițiativei președintelui țării de modificare a Constituției în vederea atribuirii șefului statului a unor drepturi suplimentare de dizolvare a Parlamentului.

”Consider că acest drept este absolut necesar și voi insista, prin toate căile posibile, pe modificarea în continuare a Constituției, fiind ferm convins că alegerile parlamentare anticipate trebuie să aibă loc cît mai curînd posibil”, a menționat Igor Dodon.

Totodată șeful statului a subliniat că înțelege mesajele și poziția politică a altor partide, în special a Partidului Democrat, care împreună cu spoilerii și clonii săi, au monopolizat puterea în stat și nu doresc în nici un caz să-i permită Președintelui să-și exercite mandatul, limitîndu-i atribuțiile. De asemenea, Igor Dodon a spus că înțelege și poziția altor partide mai mici, cu șanse minime de a accede în Parlament, care sînt categoric împotriva dizolvării Parlamentului și doresc să-și prelungească prezența în forul legislativ maximum posibil, cu orice preț.

Șeful statului a pledat pentru crearea unui sistem echilibrat politic, indiferent de interesul partinic sau ideologic al cuiva. ”Există o majoritate parlamentară, un Președinte al țării ales prin vot direct al întregului popor, și evident că în acest caz trebuie să fie echilibrate atribuțiile tuturor puterilor în stat”, a concluzionat Igor Dodon.

Președintele țării le-a mulțumit experților de la Veneția pentru lucrul efectuat și a subliniat că ”vom aprecia și vom ține cont de cele mai bune practici internaționale în ceea ce ține de promovarea sistemelor electorale, dar și de modificare a Constituției în Republica Moldova”.

Serviciul de Presă al Președinției R. Moldova

Virginia Filip 28.05.2017 - 14:17

Dodon vrea sa modifice constitutia doar pentru interesele lui. Nu asta inseamna democratie. Asta inseamna tiranie, iar Dodon ar vrea sa ne incalece pe noi la fel cum a facut-o si Putin cu ai lui. Noi vrem sa ne spunem punctul de vedere prin vot.