Presedintele Frantei va avea intrevederi cu Porosenko si cu contracandidatul sau Zelenski

Preşedintele francez Emmanuel Macron îi va primi, Vineri, pe Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi pe concurentul său în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, actorul şi comicul Volodimir Zelenski, a anunţat Preşedinţia franceză, relatează AFP. Volodimir Zelenski va fi primit la Palatul Eysee la ora 13.00 GMT, iar Petro Poroşenko la ora 16.00 GMT, cu nouă zile înainte de cel de al doilea tur de scrutin din Ucraina de la 21 Aprilie, care ar urma să-i departajeze.

Discuţia cu Preşedintele ucrainean „va permite evaluarea proiectelor celor două ţări pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi a perspectivelor soluţionării conflictului din Donbass”, a explicat Preşedinţia franceză. Franţa este implicată, alături de Germania, Ucraina şi Rusia în acest proces în cadrul formatului „Normandia”, pentru a încerca soluţionarea acestui conflict teritorial din Estul ţării.

Palatul Elysee precizează că Volodimir Zelenski va fi primit de Emmanuel Macron întrucît este „celălalt candidat calificat pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale ucrainene”.

La Kiev, purtătorul de cuvînt de campanie a lui Poroşenko, Oleg Medvedev, a declarat în faţa presei: „Ştiu că Zelenski se va afla Vineri la Paris şi se va întîlni cu Macron. În aceeaşi zi, Petro Poroşenko se va afla la Paris şi se va întîlni şi el cu Macron”.

Contactată de AFP, echipa de campanie a lui Zelenski a refuzat să comenteze informaţia. Comicul novice în politică a cîştigat detaşat primul tur al alegerilor prezidenţiale, de pe 1 Aprilie, obţinînd peste 30% din sufragii, faţă de 16% pentru Poroşenko, potrivit rezultatelor definitive.