Presedintele Frantei le cere europenilor o aparare comuna fara ajutorul SUA

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat, Luni, că va prezenta „în lunile următoare” un proiect de consolidare a securităţii în Europa, declarînd că aceasta nu se mai poate baza doar pe Statele Unite, relatează AFP. „Europa nu se mai poate baza numai pe Statele Unite în privinţa securităţii. Ne revine astăzi responsabilitatea de a garanta securitatea şi, prin urmare, suveranitatea europeană”, a afirmat Emmanuel Macron într-o alocuţiune rostită cu ocazia conferinţei anuale a ambasadorilor, la Paris.

„Trebuie să ne asumăm toate consecinţele sfîrşitului Războiului Rece”, a spus el, adăugînd că doreşte să lanseze o „reflecţie exhaustivă cu privire la aceste subiecte împreună cu toţi partenerii europeni şi, astfel, cu Rusia”.

În opinia sa, „progrese substanţiale către soluţionarea crizei ucrainene, la fel ca respectarea cadrului OSCE” (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), „vor fi, desigur, condiţii prealabile pentru progrese reale cu Moscova”. „Însă asta nu ar trebui să ne împiedice să lucrăm între noi europenii şi mă bazez pe voi pentru asta”, a spus el, în faţa celor 250 de ambasadori. Macron a afirmat, totodată, că deşi „alianţele sunt încă relevante astăzi (…), echilibrul, uneori automatismele, pe care au fost construite, trebuie regîndite”.

Pentru a „regîndi arhitectura europeană de securitate şi apărare”, Macron a afirmat că intenţionează să lanseze „un nou dialog privind securitatea cibernetică, armele chimice, armele convenţionale, conflictele teritoriale, securitatea spaţială şi protecţia zonelor polare, mai ales cu Rusia”.