PRESEDINTELE CEC A EXPLICAT CIND VOR AVEA LOC ALEGERILE LOCALE NOI IN CHISINAU

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a declarat în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru Sputnik-Moldova cînd vor avea loc în Chișinău alegerile locale noi.

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a explicat în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru Sputnik-Moldova cum vor evolua în continuare evenimentele în Chișinău, în contextul anunțul făcut astăzi de Dorin Chirtoacă privind renunțarea oficială la funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Vicepreședintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a anunțat vineri în cadrul unei conferințe de presă că renunță oficial la funcția de primar al municipiului Chișinău. Chirtoacă și-a calificat gestul drept ”un semn de protest față de fărădelegile care au loc în Chișinău”.

Președintele CEC a declarat pentru Sputnik că, potrivit Codului Electoral al Republicii Moldova, alegerile locale noi pot fi organizate după ce va fi depusă oficial cererea de demisie. Ulterior, Consiliul Municipal Chișinău (CMC) trebuie să ia act de cererea de demisie și să înainteze Comisiei demersurile necesare. Comisia va analiza dosarul depus de CMC după care va stabili data alegerilor locale noi.

Alina Russu a precizat pentru Sputnik că, potrivit legislației naționale, alegerile locale noi pot fi organizate doar de două ori pe an. Președintele CEC a comunicat că deja pentru data de 20 mai au fost stabilite alegeri locale noi în cîteva localități din țară. Astfel, dacă cererea lui Chirtoacă va fi depusă în timp util la CEC și CMC, în Chișinău ar putea fi organizate alegerile locale noi pe data de 20 mai.

Dorin Chirtoacă a fost suspendat din funcția de primar al Capitalei. Acesta are statut de învinuit în două dosare penale.

Interimatul la șefia administrației Capitalei este deținut în prezent de Silvia Radu.

Sursa: sputnik.md