PRESEDINTELE A REITERAT POZITIA SA PRIVIND RESPINGEREA LEGILOR ADOPTATE DE PARLAMENT

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a argumentat respingerea mai multor legi adoptate de Parlament.

”Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a manipulat opinia publică în ceea ce privește proiectele de legi pe care le-am întors Parlamentului. În acest context trebuie făcute mai multe precizări”, a scris președintele pe rețelele de socializare. El a menționat:

”Legile pe care nu le-am promulgat, iar Parlamentul vrea să le revoteze în regim de urgență, se referă la subiecte de importanță majoră pentru țară. La fiecare lege, pe care n-am promulgat-o au fost prezentate argumentele de rigoare.

1. Astfel, am blocat legea care are ca scop lichidarea Academiei de Științe și care conduce, practic, la izolarea sistemului educațional național de cel internațional. În așa mod, riscăm, ca diplomele noastre să nu mai fie recunoscute. Mai mult ca atît, sînt absolut convins că scopul real al acestor inițiative este de a deposeda Academia de Științe de patrimoniul pe care îl deține: clădiri, terenuri, și de a-l vinde. Pe de altă parte sînt convins că odată cu dispariția Academiei de Științe va dispărea și știința din Republica Moldova.

2. De asemenea, am blocat modificările propuse de Parlament la Codul muncii care prevăd: reducerea termenului limită a concediului suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului cu 2 ani (de la 6 ani – la 4 ani); acordarea dreptului angajatorului de a rezilia din proprie inițiativă contractul individual de muncă cu persoanele care au vîrsta de pensionare; excluderea obligativității atribuirii contractului individual de muncă unui număr din registrul unității, ș.a. Acest proiect de lege este îndreptat împotriva categoriilor social-vulnerabile ale societății, a mamelor cu mulți copii, a pensionarilor.

3. O altă lege blocată este Legea cu privire la energetică, prin care ANRE i se acordă dreptul de a-și elabora bugetul, care mai înainte era aprobat de Parlament, și a-și stabili de sine stătător salariile, deși eu am spus în repetate rînduri și am înaintat și o inițiativă legislativă privind plafonarea salariilor și neadmiterea faptului ca salariile conducătorilor unei instituții de stat să depășească suma de 60 de mii de lei, ș.a. Reiterez, salariile în diferite instituții de stat, începînd cu regulatorii și terminînd cu întreprinderile și agențiile de stat nu trebuie să depășească substanțial salariile pedagogilor, medicilor și altor categorii de specialiști care sînt cu adevărat importanți pentru țară.

4. Legile cu privire la tichetele de masă. Am reiterat – În spatele unei inițiative care s-ar părea nobilă la prima vedere, se ascunde o evaziune fiscală de proporții. Avizul comisiei de profil în Parlament, la fel ca și avizele ministerelor, sînt negative.

Același lucru se referă și la alte legi pe care le-am returnat Parlamentului. Toate au la bază argumente solide. De ce nu au fost acceptate?

În anexe vă prezint răspunsurile pe fiecare proiect de lege returnat în Parlament.

Consider că în mai multe sectoare, în special în cel ce ține de știință, legislația muncii și altele, situația se va înrăutăți drastic.

Consecințele în cazul adoptării repetate a acestor legi, să și le asume guvernarea, Președintele Parlamentului Candu și întreaga majoritate parlamentară”.

Sursa: socialistii.md