PRESEDINTELE A INAINTAT IN PARLAMENT DOUA PROIECTE DE LEGE IN DOMENIUL PROTECTIEI SOCIALE A POPULATIEI

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a înaintat în Parlament, cu titlu de inițiativă legislativă, două proiecte de lege în domeniul protecției sociale a populației. Aceste proiecte, de rînd cu inițiativa de indexare a pensiilor de două ori pe an, votată în Parlament în prima lectură, fac parte din pachetul de inițiative sociale ale Președintelui țării, menite să sporească gradul de protecție socială a pensionarilor și persoanelor cu cele mai mici venituri.

Primul proiect de lege prevede modificarea Legii cu privire la ajutorul social, extinzînd numărul de potențiali beneficiari ai ajutorului acordat de stat pentru perioada rece a anului cu circa 50 mii de persoane. În acest sens, va fi majorat multiplicatorul pentru venitul lunar minim garantat de la 1,95 pînă la 2,2, care este utilizat pentru stabilirea dreptului la obținerea acestui ajutor.

Proiectul urmează a fi promovat în legislativ în cadrul sesiunii actuale, astfel încît implementarea acestuia să demareze începînd cu 1 ianuarie 2020. În paralel, șeful statului va solicita Guvernului să majoreze și cuantumul acestui ajutor de la 350 lei la 500 lei lunar.

Al doilea proiect de lege are ca scop garantarea de către stat a unui termen de minimum 5 ani, pentru primirea pensiei pentru limita de vîrstă. Astfel, în cazul decesului prematur al beneficiarului de acest tip de pensie, soțul (ia) supraviețuitor va primi indemnizația lunară în mărimea pensiei pentru limită de vîrstă, pînă la expirarea perioadei de 5 ani de la data obținerii dreptului de pensie de către beneficiarul de pensie.

Igor Dodon a subliniat că prin acest proiect se dorește o asigure mai mare a echității pentru persoanele care au cotizat toată viața la fondul social, dar din cauza decesului prematur nu au reușit să beneficieze de pensie nici 5 ani. Conform statisticii, durata medie de primire a pensiei pentru persoanele, care nu ating 5 ani de la ieșire la pensie este de doar 2,6 ani. Potrivit Președintelui, și acest proiect va fi promovat pe parcursul sesiunii de toamnă-iarnă a Parlamentului.

Serviciul de Presă al Preşedinţiei R. Moldova