PRESA LIBERA IN MOLDOVA?

Atacul criminal şi conspiraţia tăcerii asupra MS

În noaptea de 19 spre 20 Ianuarie, 2013, o minte criminală, diabolică a ordonat distrugerea site-ului ziarului nostru. Timp de o lună şi jumătate am fost eliminaţi din spaţiul mediatic electronic. Reconstrucţia noului site, după cum se ştie, a mai presupus, dincolo de irosirea temporală, şi cheltuieli financiare care pentru noi au însemnat mult. Am fost pedepsiţi atît de mişeleşte pentru dezvăluirile incomode, dar şi pentru a fi eliminaţi din spaţiul mediatic electronic într-o perioadă de criză politică acută pentru ţară.

Un bun prieten din Bucureşti, reputat specialist în domeniu, ne-a spus că acest atac criminal nu este treaba unui haker oarecare, ci este vorba despre o operaţiune executată în urma unor dispoziţii date de la nivel de stat, de guverne. Este suficient de elocvent faptul că Procuratura şi SIS nu s-au autosesizat în cercetarea acestei infracţiuni extrem de grave, care nu cunoaşte precedente în nici una din ţările civilizate ale lumii. Nici nu-i de mirare! Şefii politici ai acestor instituţii, Vladimir Plahotniuc şi valetul său de atunci, Mihai Ghimpu, probabil că au jubilat şi le-or fi ordonat şefilor prea-plecaţi ai celor două instituţii să ne ignore. Această crimă mediatică a rămas nepedepsită pînă acum şi probabil aşa şi va rămîne. Totuşi este vorba despre cel mai cunoscut şi longeviv ziar din ţară!

 

Oare cît va trebui să aşteptăm pînă cînd Guvernul Maia Sandu va abroga Hotărîrea de Guvern ilegală a lui Filat?

Începînd cu anul 2010, ziarul Moldova Suverană (MS) a fost ţinta atacurilor Guvernului Filat prin Cancelaria de Stat, personal prin Victor Bodiu, pentru a fi desfiinţaţi. Prin intervenţia expresă a fostului Ministru de Stat Victor Bodiu, premierul de atunci Vlad Filat a emis Hotărîrea de Guvern nr. 137 din 24.II.2010 prin care s-a decis „stoparea procesului de lichidare a fostei ÎS „Moldova Suverană”, reînscrierea acestei mărci în înscrisurile AGEPI şi trecerea publicaţiei în subordinea Cancelariei de Stat. Reamintim că “Moldova Suverană - Seria Nouă” SRL a devenit ziar independent după procesul de de-etatizare din 2005, la recomandările exprese ale Consiliului Europei. Oare cît va trebui să aşteptăm pînă cînd Guvernul Maia Sandu va abroga Hotărîrea de Guvern ilegală a lui Filat? Asta, aşa, că tot se vorbeşte despre libertatea presei!

Concomitent cu atacurile guvernamentale împotriva noastră, asupra ziarului MS s-a instituit tacit o conspiraţie a tăcerii absolute. Parcă nici n-am exista pentru principalele agenţii ori site-uri de ştiri. Extrem de rar, mai sîntem „monitorizaţi” de către unii „specialişti” în domeniu. Paradoxal e faptul că sîntem „judecaţi” de către „specialişti” ai unor asociaţii de presă care funcţionează doar ca să primească granturi, iar ei, ca „experţi”, nu scriu măcar o pagină pe zi, cu subiect şi predicat corect acordate gramatical şi cu semnele de punctuaţie puse la locul lor.

Aversiunea şi conspiraţia tăcerii lansate asupra noastră sînt o consecinţă a frustrării unor frustraţi din cauză că ei nu-s capabili să scrie şi să dea publicităţii adevărurile aşa cum o facem noi, pentru că sîntem ziarul naţional cel mai popular, pentru că scriem pentru cititori, nu pentru „comandanţi politic” şi din pricină că rezistăm şi fără granturi externe care-ţi dictează politica editorială!

Mihai CONŢIU