Presa germana, sub socul alegerilor legislative

Publicațiile germane concurau Luni în superlative - "coșmar", "consternare", "cotitură istorică" - pentru a descrie șocul produs de rezultatele alegerilor legislative de Duminică, marcate de ascensiunea dreptei naționaliste, relatează France Presse. "O palmă pentru Merkel, derută pentru Schulz, succes șocant pentru AfD: rezultatul acestui 'vot al mîniei' va schimba profund Germania", a scris tabloidul Bild. Conservatorii cancelarului Angela Merkel au cîștigat scrutinul, dar ies slăbiți după un scor dezamăgitor. Social-democrații lui Martin Schulz s-au plasat pe locul al doilea, însă cu rezultatul cel mai scăzut din istoria lor, în timp ce partidul antieuro și antiimigranți Alternativa pentru Germania (AfD) își face o intrare surprinzătoare în Camera Deputaților.

"O victorie de coșmar" pentru Angela Merkel, rezumă ziarul cel mai citit în Germania. "Progresul spectaculos al populiștilor de dreapta constituie o cotitură istorică pentru viața politică germană", făcută din cultura consensului și a dezbaterilor elegante și care intră într-o eră mult mai dură și mai conflictuală, relevă la rîndul său cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). "Consternarea domnește în rîndul conservatorilor și principala responsabilă este desemnată", apreciază cotidianul de centru-stînga Suddeutsche Zeitung.

"Angela Merkel poate rămîne cancelar, ea și-a atins 'obiectivul strategic'. Dar plătește un preț ridicat: coaliția guvernamentală a fost sancționată grav. AfD intră în Bundestag cu un scor de peste de 10% . Și va fi extrem de complicat să se formeze o alianță guvernamentală solidă pentru următorii patru ani", punctează ediția online a cotidianului Der Spiegel.

Întrucît social-democrații exclud categoric să guverneze din nou împreună cu Uniunea Creștin-Democrată (CDU), Angela Merkel nu are altă opțiune decît să negocieze formarea unei coaliții cu Verzii și cu liberalii din FDP, care își fac reintrarea în Bundestag după ce fuseseră eliminați din legislativ în 2013. Dar viitorul unei astfel de configurații se anunță nesigur. "Coaliția în perspectivă între CDU, FDP și Verzii nu va fi decît o alianță epuizantă, ce nu este făcută să dureze" pe parcursul următorilor patru ani, prezice FAZ. (AGERPRES)