PRESA DE LA MOSCOVA: OPOZITIA DE LA CHISINAU NU ARE NEVOIE DE CREDITUL RUSESC

Rusia este prima țară care a venit în ajutor Republicii Moldova pe timp de criză. Autoritățile de la Moscova au alocat 200 de milioane de euro, iar opoziția de dreapta de la Chișinău încearcă să blocheze acordul cu Federația Rusă. Despre toate acestea scriu jurnaliștii de la TASS într-un material intitulat „Opoziția moldovenească nu are nevoie de împrumut din Rusia”.

Autorul materialului a menționat că Guvernul de la Chișinău a elaborat un pachet de măsuri anti-criză, care prevede plata prestațiilor sociale, inclusiv ajutorul de șomaj, asistență pentru antreprenori și alte cheltuieli urgente. Întrucît la buget nu sînt bani pentru realizarea acestor măsuri, autoritățile Republicii Moldova au convenit cu Rusia ca împrumutul negociat anterior pentru infrastructură să fie folosit și pentru finanțarea deficitului bugetar.

“În Noiembrie 2019, la un congres al Partidului Poporului European (PPE), care s-a desfășurat la Zagreb, Maia Sandu a dat asigurări că Republica Moldova își va relua parcursul pro-european. Tot atunci, Sandu a promis că acest lucru se va întîmpla după victoria ei la alegerile prezidențiale”, amintește jurnalistul TASS, făcînd legătura directă dintre atitudinea opoziției față de împrumutul rusesc și viitoarele alegeri din Moldova.

În articol este citată și poziția Președintelui Igor Dodon, care este convins că opoziția a pornit o campanie pentru alegerile prezidențiale. “Împotriva împrumutului din Federația Rusă sînt cei care în ultimii zece ani au fost la putere ca parte a coaliției de guvernare. Ei au luat numeroase împrumuturi, inclusiv pentru construcția drumurilor, dar au furat acești bani. Ei au furat un miliard de dolari din sistemul bancar, iar ulterior țara noastră a fost criticată dur de partenerii de peste hotare. Astăzi, ei cel mai tare strigă „prindeți hoțul!”, a comentat Președintele Republicii Moldova.

Opoziției nu îi este pe plac nici faptul că datorită lui Dodon relațiile cu Rusia au fost restabilite. Totodată, Republica Moldova a primit statutul de observator în Uniunea Economică Eurasiatică (EAEU) și a intensificat relațiile cu țările CSI, mai relatează agenția TASS.

Nistor Grigore 08.05.2020 - 10:03

Ajutor de la rusi? Ajutor de la ocupantii unui teritoriu moldovenesc? Nu ati invatat ca rusii nu dau "ajutor" in mod gratuit? Nu ati invatat ca rusii dau cu o mana si-ti cer cu doua miini? Rusii nu fac cadouri, ei ocupa, in realitate ei nu dau, ei iau. Slugarnicul filorus Dodon are nevoie de acest ajutor rusesc doar pentru P.R.-ul sau, doar atit, numic mai mult.