PRESA AMERICANA: „CU SISTEMUL RUSESC S-400 NU E DE GLUMIT”

Publicația militară americană National Interest dedică un material sistemelor rusești de apărare antiaeriană S-400, menționînd că acestea „nu reprezintă o glumă”.

Nu e de glumit cu sistemul de apărare antiaeriană S-400, scrie revista militară National Interest.

Publicație menționează că în jurul sistemului S-400 există mai multe controverse. SUA amenință cu aplicarea sancțiunilor țările care vor achiziționa sistemul rusesc de rachete, însă marile puteri ale lumii nu își pierd interesul față de acest sistem, drept dovadă fiind contractile încheiate în acest an pentru livrarea S-400 Indiei și Chinei. Nicio forță aeriană, subliniază revista, nu și-ar dori să se ciocnească cu sistemul antiaerian rusesc în luptă.

Autorul își amintește că dezvoltarea predecesorului actualului sistem – S-300 – a început în anii 60 ai secolului trecut, intrînd în dotarea armatei în 1978. De atunci, S-300 a fost perfecționat în continuu, fiind făcute noi modificări, una dintre ele S-300PMU-2 fiind considerată chiar o versiune timpurie a S-400.

Sistemele actuale utilizează noi radare care permit S-400 să intercepteze, practic, orice țintă din aer. În afară de aceasta, sistemul de apărare antiaeriană este capabil să lanseze patru tipuri de rachete, cu masă și capacități diverse, datorită cărui fapt S-400 pot să se prezinte în calitate de sistem deplin eșalonat de apărare antiaeriană.

Capabilitățile S-400 reprezintă un salt major în comparație cu indicatorii versiunii anterioare, însă multe din caracteristici avansate, inclusiv interceptarea rachetelor balistice, rachete modulare interșanjabile etc. există în sistem de mai mult timp și S-400 are la bază deja unele elemente avansate ale S-300, devenind mult mai invincibilă.

Sistemele de rachetă S-400 „Triumf” (conform clasificării NATO - SA-21 Growler) sînt destinate unei apărării eficiente a unor obiecte politico-administrative, economice și militare de o importanță majoră de loviturile aviației, rachetelor strategice de croazieră, rachetelor tactice și balistice operativ-tactice, precum și de rachete balistice de rază medie de acțiune, în condițiile unor contramăsuri radioelectronice și de luptă.

Sursa: sputnik.md