PREOT UCIS INTR-O BISERICA CATOLICA DIN FRANTA

Cel de-al doilea autor al atacului comis într-o biserică din Saint-Etienne-du-Rouvray, în Normandia (nord-vestul Franței), în urma căruia un preot a fost ucis, a fost "identificat oficial" ca fiind Abdel Malik Nabil Petitjean, 19 ani, fișat pentru radicalizare de serviciile antiteroriste franceze, a anunțat joi parchetul din Paris, relatează AFP.

Trei persoane din anturajul familiei sale au fost arestate preventiv, a indicat o sursă apropiată anchetei. Aceste arestări, care au început miercuri, "ar urma să permită stabilirea unor elemente despre profilul atacatorului. Nimic în acest stadiu nu arată că aceste persoane ar avea ceva comun cu uciderea" preotului, a precizat sursa.

"Identificat oficial", potrivit parchetului din Paris, Abdel Malik Nabil Petitjean nu avusese vreo condamnare. Amprentele sale și ADN-ul său nu apăreau deci în dosarele justiției, dar tînărul intrase recent în atenția serviciilor de combatere a terorismului.

El figura în evidențele poliției pentru radicalizare din data de 29 iunie pentru că a încercat să plece în Siria prin Turcia, conform unei surse apropiate anchetei.

Al doilea autor al atacului seamănă foarte mult cu un suspect căutat intens din 22 iulie, adică cu trei zile înainte de atacul în biserica Saint-Etienne-du Rouvray, în apropiere de Rouen (nord-vest).

Unitatea de coordonare a luptei antiteroriste (UCLAT) fusese alertată de un serviciu străin că un individ, cu o identitate necunoscută, "ar fi pregătit să participe la un atentat pe teritoriul" francez, o informație care a fost însoțită de o fotografie a unei persoane foarte asemănătoare cu Abdel Malik Petitjean.

Dar în absența identității, țintei, a datei și a modului de operare pentru această tentativă de atac, serviciile antiteroriste nu știau despre cine era vorba.

La 24 iulie, în cursul unei percheziții la un individ aflat în evidența autorităților pentru radicalizare, anchetatorii au găsit o înregistrare video într-un telefon, a indicat pentru AFP o sursă apropiată anchetei, confirmînd informația difuzată de cotidianul Le Monde.

Pe ecran, un individ, semănînd foarte mult cu cel din fotografia trimisă UCLAT, jura credință grupării extremiste Stat Islamic.

Două zile mai tîrziu, Abdel Malik Petitjean era ucis de forțele de ordine la ieșirea din biserică. Celălalt autor al atacului, de asemenea eliminat, a fost rapid identificat de către anchetatori ca fiind Adel Kermiche, un francez de 19 ani, consemnat la domiciliu și condamnat să poarte o brățară electronică după ce fusese eliberat din închisoare în luna martie.

Sursa: Agerpres