Preocuparile Presedintelui sau ce mesaje a dorit sa transmita lumii Igor Dodon de la tribuna ONU

Discursul rostit de Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în cadrul Forumului Politic la nivel înalt privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, care a fost organizat în sediul Organizației Națiunilor Unite de la New York, ne permite să facem unele concluzii privind preocupările pe care le are la moment şeful statului.

Astfel, prima preocupare pe care o distingem ţine de drepturile omului, în special de drepturile femeilor. Şeful statului a făcut o scurtă trecere în revistă a prezenţei femeilor în organele decizionale din Republica Moldova – Guvern, Parlament, în cele din autonomia găgăuză. Probabil, scopul urmărit de Preşedinte a fost să arate că din acest punct de vedere Moldova nu stă deloc mai rău decît multe din ţările dezvoltate ale lumii. Putem concluziona că şeful statului a scos intenţionat în evidenţă acest aspect, pentru a aduce un plus de imagine Republicii Moldova.

A doua preocupare ţine de schimbările climatice. Este important că şeful statului a menţionat că ţara noastră se alătură ţărilor care sunt decise să-şi intensifice eforturile pentru stoparea schimbărilor climatice. Aceasta iarăşi poate aduce serioase puncte de imagine Republicii Moldova.

A treia preocupare pe care am văzut-o în discursul Preşedintelui ţine de o mare problemă cu care se confruntă Republica Moldova – exodul, criza demografică. Şeful statului a menţionat că, în aproape trei decenii de independenţă, Republica Moldova a ajuns să aibă cu circa 30% populaţie mai puţină. Dacă nu greşesc, este pentru prima dată cînd despre aceasta gravă problemă, care constituie o mare ameninţare la adresa Republicii Moldova, se  vorbeşte de la tribuna ONU. Nu este exclus că după aceasta Moldova va intra în vizorul ONU şi din acest punct de vedere, lucru benefic, căci suportul partenerilor de dezvoltare în depăşirea crizei demografice chiar e important.

A patra preocupare enunţată de şeful statului ţine de problema transnistreană, de statutul de neutralitate şi de poziţia geopolitică a Republicii Moldova. Amintind că anterior, de la tribuna ONU, s-a vorbit despre necesitatea retragerii trupelor şi armamentului rusesc din Transnistria. Preşedintele s-a pronunţat pentru neutralitatea Republicii Moldova, pentru păstrarea formatului de negocieri 5+2, pentru identificarea unei soluţii a problemei transnistrene ce ar presupune acordarea unui statut special regiunii din stînga Nistrului în cadrul unei Moldove suverane şi teritorial integre.

A cincea preocupare pe care o distingem din discursul Preşedintelui ţine de necesitatea menţinerii consensului intern şi extern privind situaţia din Republica Moldova (consens stabilit la data de 8 iunie 2019), care ar permite ţării să se dezvolte armonios şi să devină un stat modern. Este un punct important şi trebuia menţionat de la tribuna ONU, mai ales că se pare că avem de a face cu un precedent la nivel mondial. Mă refer la consensul marilor puteri ale lumii privind Republica Moldova.

Desigur, în discursul Preşedintelui Igor Dodon figurează şi alte preocupări, dar, în opinia mea, acestea cinci sunt de bază. Apropo, ordinea în care au fost expuse nu înseamnă şi prioritizarea lor.

Cu titlu de concluzie – Preşedintele a avut un discurs bun, consistent, bine structurat. Rămîne să vedem deja care va fi impactul.

Igor Volniţchi

Articol preluat din Tribuna.md