PREMIERUL UCRAINEI VA EFECTUA O VIZITA IN REPUBLICA MOLDOVA

Premierul Ucrainei, Oleksiy Honcharuk, va efectua o vizită în Republica Moldova în luna martie a anului viitor. Tot în martie, la Chișinău urmează să aibă loc ședința Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene, la care vor fi discutate cel puțin 14 subiecte de pe agenda bilaterală. Despre aceasta a anunțat premierul Ion Chicu, care a efectuat joi, 12 decembrie, o vizită la Kiev.

În cadrul unei ședințe convocate la Guvern, premierul a declarat că întrevederea de la Kiev cu omologul său ucrainean este deja a doua în ultimele două săptămîni. Prima a fost pe 22 noiembrie, la Londra, unde a fost stabilită lista subiectelor care se cer abordate pe plan bilateral. Ieri, deja s-a discutat concret pe 14 subiecte de interes comun, care s-au acumulat de-a lungul anilor, iar unele au o vechime de peste 20 de ani.

„Constat cu mare satisfacție că dialogul prietenesc și reciproc avantajos, la nivel de conducători de Guvern, a fost restabilit. Și ca urmare a acestor două întrevederi, avem deja pentru anul viitor înțelegeri pentru discuțiile ulterioare. S-a reușit soluționarea problemei transportului internațional, blocat din cauza lipsei autorizațiilor de transport. Cu două-trei săptămîni în urmă, existau probleme cu autorizațiile pentru transport internațional pe teritoriul Rusiei. Iată că, din păcate, și pentru Ucraina a venit aceeași problemă. S-a reușit să deblocăm situația, astfel încît agenții noștri transportatori să poată opera curse sau să poată traversa teritoriul Ucrainei cu destinația Rusia și alte țări”, a notat șeful executivului.

Printre subiectele care vor fi discutate la Comisia interguvernamentală moldo-ucraineană premierul a menționat problema patrimoniului, problema ecologică a rîului Nistru, nodul hidroenergetic de pe Nistru, liberalizarea transportului, colaborarea în domeniul energetic. „Nu în ultimul rînd, remarc și necesitatea demarcării a graniței de stat, atît la Giurgiulești, cît și pe unele sectoare din nord, sud și pe sectorul transnistrean”, a mai spus Ion Chicu.

Sursa: IPN