PREMIERUL THERESA MAY CONFIRMA CA MAREA BRITANIE A DECLANSAT BREXIT-UL

Șefa executivului britanic, Theresa May, a confirmat miercuri în Parlamentul de la Londra că Marea Britanie a invocat articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care dă startul negocierilor pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană, transmite EFE.

'Acum este timpul să strîngem rîndurile și să fim uniți în această cameră (din parlament - n.r.) și în această țară pentru a ne asigura că lucrăm pentru cel mai bun acord Brexit cu putință pentru Marea Britanie și pentru cel mai bun viitor posibil pentru noi toți', a declarat premierul May în Camera Comunelor, după ce Marea Britanie a notificat oficial Bruxellesul cu privire la ieșirea din blocul comunitar, potrivit Reuters.

''Procesul legat de articolul 50 este acum în desfășurare și în concordanță cu dorințele poporului britanic, Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană. Acesta este un moment istoric din care nu poate exista cale de întoarcere'', a afirmat Theresa May în fața membrilor Camerei Comunelor.

Ea a adăugat că scrisoarea de notificare, semnată de ea marți seară și înmînată miercuri, la Bruxelles, președintelui Consiliului European de către ambasadorul britanic pe lîngă UE, conține afirmația că în cazul în care Marea Britanie părăsește blocul comunitar în absența unui acord cu UE ar însemna o slăbire a cooperării dintre Londra și Uniunea Europeană în combaterea terorismului și a criminalității.

Theresa May a menționat în scrisoare că intenționează să prezinte propuneri legislative care să soluționeze probleme specifice referitoare la ieșirea țării sale din UE, simultan cu asigurarea continuității și a stabilității, în special pentru mediul de afaceri.

Sursa: Agerpres