PREMIERUL SPANIOL I-A INDEMNAT PE SEPARATISTII CATALANI SA SE IMPACE CU IDEEA CA REFERENDUMUL "NU VA AVEA LOC"

Premierul spaniol Mariano Rajoy a lansat sîmbătă un apel către separatiști catalani să se împace cu ideea că referendumul privind autodeterminarea "nu va avea loc", ca urmare a mai multor măsuri guvernamentale care au dat o lovitură severă organizării scrutinului, relatează AFP.

"Cel mai înțelept, cel mai rezonabil și cel mai democratic astăzi ar fi să se oprească", a declarat Mariano Rajoy membrilor partidului său conservator, Partidul Popular (PP), în timpul unei deplasări la Palma de Mallorca, în Insulele Baleare.

Potrivit lui, liderii independentiști catalani "sînt responsabili pentru ceea ce se întîmplă". "Ei știu că statul de drept a împiedicat referendumul, ei știu asta, sînt pe deplin conștienți de acest lucru", a subliniat Rajoy.

Guvernul spaniol a mers mai departe sîmbătă în măsurile sale, Ministerul de Interne de la Madrid declarînd că dorește să coordoneze toate forțele de poliție din regiunea Cataloniei pentru a împiedica acest referendum, prevăzut să aibă loc la 1 octombrie. Această dispoziție vizează și "Mossos d'Esquadra", poliția catalană care se află, de obicei, sub controlul Ministerului de Interne al guvernului regional catalan.

Responsabilul de această structură, Joaquim Forn, a denunțat tentativa Madridului de a prelua comanda instituțiilor de forță din regiune, ceea ce independentiștii "nu vor accepta".

Ministerul său examinează în prezent posibilele măsuri judiciare împotriva acestei "ingerințe a statului", a indicat Joaquim Forn într-o postare pe Twitter.

În această săptămînă, Madridul a lansat o vastă operațiune polițienească și judiciară în Catalonia, complicînd organizarea referendumului, declarat anticonstituțional de către guvernul central.

Numeroși organizatori ai referendumului sînt urmăriți penal pentru insubordonare, delapidare și abuz de putere.

La nivel judiciar, un procuror spaniol a cerut deschiderea unei anchete pentru "rebeliune", o infracțiune pedepsită cu închisoarea, după manifestații împotriva unei operațiuni a poliției la Barcelona în timpul căreia gărzile civile au fost atacate.

Douăzeci și patru de persoane suspectate de pregătirea referendumului au fost condamnate de Curtea Constituțională să plătească fiecare, după caz, 6.000 sau 12.000 de euro pe zi "pînă cînd vor respecta hotărîrile" justiției.

Deși recunosc că aceste măsuri au dat o lovitură foarte severă în pregătirea scrutinului, independentiștii catalani rămîn totuși mobilizați.

Carles Puigdemont—liderul regiunii cu 7,5 milioane de locuitori — a postat sîmbătă pe Twitter un mesaj enumerînd locurile în care catalanii vor putea să voteze la 1 octombrie, în timp ce cele anterioare au fost eliminate de pe internet.

Pe străzile din Barcelona, demonstrațiile s-au calmat sîmbătă. Cîteva zeci de studenți s-au adunat într-o clădire a universității din capitala administrativă și economică a Cataloniei, fără ca mobilizări importante să se producă în stradă.

Regiunea este profund divizată în relațiile sale cu Madridul.

Catalanii rămîn foarte împărțiți: 49,4% se pronunța împotriva secesiunii, în timp ce 41,1% sînt favorabili, potrivit unui sondaj comandat de guvernul regional în iulie.

Peste 70% din catalani doresc să se exprime totuși printr-un referendum ca la carte, potrivit tuturor sondajelor.

Sursa: agerpres.ro