PREMIERUL PAVEL FILIP: AVIND O DIRECTIE CLARA SI LUCRIND CU SERIOZITATE, R. MOLDOVA POATE PROGRESA EXTRAORDINAR

Prim-ministrul Pavel Filip a prezentat astăzi în Parlament Raportul privind implementarea Programului de activitate al Guvernului Republicii Moldova pentru anul 2016.

În debutul alocuțiunii, Premierul a remarcat buna colaborare a Guvernului cu Parlamentul, cu coaliția majoritară, cu partenerii de dezvoltare, precum și cu organizațiile societății civile, mulțumind pentru sprijinul primit. „Dincolo de politică, de polemici, declarații, interesul nostru ar trebui să fie unul comun, indiferent de partidele din care facem parte, acela de a moderniza țara și a crește nivelul de trai al oamenilor. Acesta mi-aș dori să fie proiectul de țară al tuturor, chiar dacă luptăm să-l atingem în mod diferit”, a spus Pavel Filip.

Șeful Executivului a reiterat că programul de guvernare are la bază implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, acesta rămînînd planul de țară al Republicii Moldova.

Prim-ministrul a vorbit despre măsurile pentru combaterea corupției și îmbunătățirea activității justiției, menționînd aprobarea mai multor acte legislative care au permis sporirea eficienței organelor de procuratură, dar și crearea Autorității Naționale de Integritate și înființarea a două procuraturi specializate în domeniul anticorupției și, respectiv, pentru combaterea criminalității organizate. Pavel Filip a subliniat că anume progresele pe acest segment au fost determinante pentru recîștigarea încrederii partenerilor de dezvoltare și a remarcat că semnarea Acordului cu Fondul Monetar Internațional este un succes important al Republicii Moldova în plan extern.

Referitor la domeniul politicilor sociale, Premierul a relevat demararea implementării reformei pensiilor, elaborarea conceptului reformei sistemului de determinare a dizabilității, susținerea egalității de gen, protecția sporită a victimelor violenței domestice, reducerea prețului la medicamente. „Dincolo de cifre, de calcule și de strategii, importanți sînt oamenii și traiul lor. Anume ei au fost permanent în atenția noastră, fiindcă înainte de venirea acestui Guvern exista perspectiva foarte îngrijorătoare a intrării statului nostru în incapacitate de plată, în imposibilitatea de a-și onora obligațiile sociale față de cetățeni”, a spus Prim-ministrul.

În ceea ce privește situația din economie, Premierul a specificat că avansul economic de 4% înregistrat anul trecut, de rînd cu sporirea exporturilor, creșterea producției în sectorul agricol, derivă din acțiunile realizate de Executiv. În acest sens, a fost menționată reducerea numărului de acte permisive, îmbunătățirea cadrului legal ce reglementează controalele de stat, simplificarea activității de comerț, diversificarea instrumentelor de finanțare în folosul întreprinderilor mici și mijlocii, introducerea impozitului unic de 7% pentru rezidenții parcurilor IT, precum şi reformarea Serviciului Fiscal de Stat. „Aceste lucruri au oferit mediului de afaceri, atît capitalului local, cît și celui străin, în primul rînd încredere că se poate dezvolta fără piedici, încredere că are parteneri serioși în instituțiile de stat”, a notat Pavel Filip.

Nu în ultimul rînd, Prim-ministrul Pavel Filip a prezentat etapele reformei administrației publice, precizînd aspectele reformei Guvernului. „Reforma administrației centrale, precum și a celei locale sînt esențiale anul acesta”, a menționat Pavel Filip.

Șeful Executivului s-a referit și la preocupările de întărire a securității și apărării țării noastre, menționînd pe acest segment comunicarea cu NATO, investițiile în pregătirea militarilor, perfecționarea cadrului legal în domeniul apărării și colaborarea cu UE pe segmentul Politicii de Securitate și Apărare Comună. De asemenea, o atenție semnificativă a fost acordată obiectivelor de consolidare a statului și de reintegrare a țării.

La finalul prezentării Raportului, Premierul a apreciat efortul întregii echipe guvernamentale și a mulțumit tuturor colegilor pentru munca realizată. „Ceea ce s-a făcut în 2016 arată de fapt potențialul Moldovei ca țară. În condiții de stabilitate politică și socială, avînd o direcție clară înainte, lucrînd cu seriozitate, Republica Moldova poate progresa extraordinar”, a conchis Pavel Filip.

Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului RM