PREMIERUL ITALIEI A ANULAT SANCTIUNILE IMPOTRIVA RUSIEI

Franţa şi Germania nu s-au aşteptat ca Italia să ocupe o poziţie atît de dură, încît din textul declaraţiei Consiliului European să dispară cuvîntul „sancţiuni”. Acest lucru indică asupra schimbărilor serioase de la Bruxelles, efectuate de premierul italian Matteo Renzi. Mişcarea lui a surprins Uniunea Europeană şi a pus-o în faţa unei noi realităţi: sancţiunile contra Rusiei nu sînt necesare.

Merită de menţionat faptul că Renzi nu este singurul în tabăra celora care se opun sancţiunilor: Spania, Grecia şi Austria de asemenea au sprijinit poziţia Italiei. Renzi a evoluat în calitate de lider, iar axa Berlin-Paris a cedat.

Dacă e să privim ordinea de zi a summit-ului de la Bruxelles, observăm că Renzi a sosit la el după întrevederea cu Obama. Şi brusc – refuză să susţină sancţiunile. „Doamnelor şi domnilor, acum nu e momentul. Corăbiile militare ruse se îndreaptă spre Siria? Prin Marea Mediterană? Această problemă nu se rezolvă prin introducerea sancţiunilor. NATO se revoltă? Ne vom lămuri şi cu asta”, ar fi spus Renzi în culisele summit-ului.

Premierul italian şi-a calculat decizia cu sînge rece, analizînd situaţia: Washingtonului nu-i va plăcea, dar Obama îşi face valizele. Uniunea Europeană e slabă, Merkel şi Hollande suferă eşec după eşec, iar fără Italia, după Brexit, calculele Berlinului şi ale Parisului sînt rupte de realităţi.

Pe de o parte Renzi a demonstrat independenţă faţă de Washington. Pe de altă parte, decizia lui este şi un semnal pentru anumite sectoare ale economiei, care au avut de suferit în urma sancţiunilor anti-ruseşti. În plus, e pe placul majorităţii electoratului italian, care îşi dă seama că Franţa, SUA şi Marea Britanie nu pot soluţiona problema imigranţilor în UE, problemă, pe care tot ei au creat-o.

Renzi este exponentul acelei majorităţi a italienilor, care sincer cred în NATO, dar nu înţeleg strategia Alianţei, nu doresc încătuşarea Rusiei şi recunosc meritele lui Putin ca şi comandant militar.

Decizia lui Renzi i-a făcut pe mai mulţi comentatori politici să vorbească despre o nouă situaţie în interiorul UE, situaţie care semnalează colapsul sistemului de conducere din UE. Europa se mişcă spre altă variantă şi Italia, de data asta a calculat bine: deciziile nu vor mai fi luate doar la Berlin sau Paris. E doar primul pas, însă, cu siguranţă nu e şi ultimul.

După Il Foglio, Italia