PREMIERUL ION CHICU A AVUT O INTILNIRE CU SERGHEI RUMAS, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII BELARUS

În orașul Alma-Ata din Kazahstan, Premierul Ion Chicu a avut o întîlnire cu Serghei Rumas, Prim-ministrul Republicii Belarus. În cadrul discuției, premierii au abordat subiecte de pe agenda cooperării bilaterale social-economice și au discutat perspectivele de dezvoltare a relațiilor între state.

În debutul ședinței, Premierul Rumas a declarat: „Sînt bucuros de această întrevedere. Este bine că Moldova participă la ședința Uniunii Economice Eurasiatice. Există multe oportunități nevalorificate. Știm că veți investi în infrastructură și voi îndemna întreprinderea noastră „Belavtodor” să participe la licitațiile din RM”.

La rîndul său, Premierul Chicu a menționat: „Și eu sînt bucuros că ne întîlnim din nou. Discuțiile noastre impulsionează cooperarea economică. Cunoaștem calitatea drumurilor în Belarus și vom fi bucuroși ca întreprinderea belarusă să transpună experiența în RM”.

Șefii Executivelor au discutat mai multe subiecte de interes comun, printre care procurarea autobuzelor și troleibuzelor, folosirea instrumentelor de finanțare a exportului – oferite de către Guvernul belarus, dar și promovarea exportului, în Belarus, a produselor moldovenești, precum vinurile și materialul săditor.

Premierul Chicu a informat omologul său despre oportunitățile oferite de Zonele Economice Libere din Moldova și a invitat industriașii mari din Belarus să investească în ZEL-uri, astfel vor avea posibilitatea de a accesa piața UE.

Oficialii au convenit asupra organizării ședinței comisiei interguvernamentale, pe platforma căreia să fie colectate ideile și planificată implementarea acestora.

În contextul în care RM a depus cerere pentru a deveni membru al Băncii Eurasiatice de Dezvoltare, dl. Chicu a rugat omologul Belarus să susțină această solicitare.

Referindu-se la volumul comerțului bilateral în primele 11 luni ale anului 2019, care a ajuns la 195 milioane de dolari, Prim-ministrul Chicu a informat omologul din Belarus despre prioritățile Guvernului pentru anul 2020 și Planul de Acțiuni pentru 2020 - 2023.

„Sîntem hotărîți să investim masiv în dezvoltarea infrastructurilor la nivel național pentru a moderniza economia. În 2020 vom repara intens drumuri, vom construi rețele de apeduct și de canalizare. Acest pas este absolut necesar pentru a atrage investiții în industrializarea țării și creșterea nivelului de viață pe tot teritoriul Moldovei. Sîntem interesați să livrăm consumatorilor din Belarus produsele noastre agroindustriale, bine cunoscute pentru calitatea înaltă”, a declarat Ion Chicu.

Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului RM