PREMIERUL A SOLICITAT MINISTERELOR SA INTENSIFICE REALIZAREA SARCINILOR PREVAZUTE IN PLANUL NATIONAL DE IMPLEMENTARE A ACORDULUI DE ASOCIERE RM-UE

Premierul Chiril Gaburici a solicitat, în cadrul şedinţei operative a Executivului, instituţiilor responsabile să intensifice realizarea prevederilor Planului Naţional. Solicitarea a fost făcută după ce ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a prezentat rezultatele Summitului de la Riga, care s-a desfăşurat în perioada 21-22 mai curent. Potrivit ministrului, Republica Moldova rămîne lider printre ţările Parteneriatului Estic (PaE) la capitolul implementarea reformelor şi îndeplinirea prevederilor Planului de implementare a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

În context, Prim-ministrul Chiril Gaburici a solicitat convocarea unei şedinţe la care să se discute amănunţit asupra prevederilor pe care Republica Moldova urmează să le realizeze. „Avem restanţe la capitolul implementarea Acordului de Asociere RM-UE. Trebuie să intensificăm realizarea sarcinilor prevăzute în acest Planul Naţional. De aceea, vom convoca o şedinţă separată pentru a analiza care este situaţia la moment şi rog, toate ministerele şi instituţiile, să revizuiască planurile sectoriale ce ţin de implementarea Acordului şi să prezinte acţiunile ce urmează a fi realizate”, a subliniat Premierul.

Planul Naţional de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE pentru 2014-2016 reprezintă instrumentul de bază pentru monitorizarea procesului de integrare europeană în perioada vizată şi include acţiunile necesare de a fi realizate de către instituţiile responsabile conform fiecărui articol/prevedere, precum şi Anexe ale Acordului de Asociere, inclusiv a părţii privind Zona de Comerţ Liber în termenii indicaţi şi cu specificarea resurselor financiare necesare în acest sens.

În altă ordine de idei, Chiril Gaburici a cerut ca iniţiativele legislative sau hotărîrile de Guvern, incluse pe lista suplimentară a ordinii de zi a şedinţei Executivului, să nu mai fie acceptate fără a fi avizate de toate instituţiile responsabile. „Nu voi mai accepta proiectele care vin la Guvern în ultimul moment, iar membrii Cabinetului de miniştri nu au reuşit să le vadă. Nu trebuie să aprobăm în fugă proiectele, dar să ţinem cont că acestea trebuie să fie calitative. Vrem să avem calitate în Guvern”, a reiterat Prim-ministrul.

Totodată, Premierul a atenţionat membrii Cabinetului de miniştri să execute indicaţiile venite de la Cancelaria de Stat. „Avem un sistem de control privind monitorizarea şi asigurarea executării indicaţiilor pe care le primiţi. Vă rog să-l verificaţi sistematic”, a spus Chiril Gaburici.

În cadrul şedinţei operative de astăzi, miniştrii au prezentat acţiunile ce urmează a fi întreprinse de fiecare instituţie în săptămîna curentă. Ședinţa operativă a Cabinetului de miniştri a avut loc la Ministerul Finanţelor.