PREMIERUL A PREZIDAT ŞEDINŢA COMISIEI PENTRU SITUAŢII EXCEPŢIONALE

S-a discutat despre situaţia cauzată de condiţiile meteorologice nefavorabile din ultimele zile şi au fost stabilite acţiunile care trebuie să fie întreprinse pentru înlăturarea consecinţelor acestora, dar şi pentru prevenirea efectelor negative, ţinînd cont de prognaza meteo pentru perioada următoare.

Potrivit datelor oficiale, la amiază în ţară erau 135 de localităţi deconectate total sau parţial de la sursa de energie electrică. Cele mai afectate raioane sînt: Căuşeni, Anenii Noi, Criuleni şi Cimişlia. Echipele specializate lucrează la faţa locului pentru reconectarea consumatorilor la sursa de energie electrică, în majoritatea localităţilor lucrările urmînd să fie finalizate pînă la sfîrşitul zilei de astăzi.

Drumurile naţionale sînt practicabile, însă se circulă cu dificultate. În caz de înrăutăţire a situaţiei, sînt pregătite 213 unităţi de transport special şi 66 mii tone de material antiderapant. Totodată, situaţia rămîne complicată pe trotuare, din care cauză au fost înregistrate multiple cazuri de traumatism. În acest sens, s-a menţionat că serviciile centrale sînt gata să ofere ajutorul necesar autorităţilor municipale la prelucrarea drumurilor cu material antiderapant.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a comunicat că în zilele ce urmează se aşteaptă o răcire bruscă a vremii (pînă la -17°C în nordul ţării) şi vor cădea precipitaţii sub formă de ploaie şi lapoviţă în regiunea de sud.

Prim-ministrul Iurie Leancă a cerut serviciilor specializate să elaborareze în regim de urgenţă un plan de acţiuni privind responsabilităţile instituţiilor şi autorităţilor la nivel central şi local, în caz de agravare a situaţiei.

Serviciile specializate sînt pregătite pentru a interveni în toată ţara în caz de înrăutăţire a vremii. De asemenea, sînt pregătite 127 de corturi, dotate cu generatoare şi tunuri de căldură, pentru a fi puse la dispoziţie persoanelor care vor suferi din cauza frigului.

Sursa: gov.md