PREMIERUL A ÎNDEMNAT FERMIERII SĂ SE ÎNTOARCĂ ÎN CÎMP ŞI I-A ASIGURAT CĂ VOR PRIMI COMPENSAŢII

Premierul Iurie Leancă a discutat în seara zilei de joi, 7 august, la Bălţi, despre măsurile de ameliorare a situaţiei din domeniul agricol, cu un grup de fermieri care şi-au scos tehnica agricolă în drum, în semn de protest faţă de restricţiile impuse de Federaţia Rusă la importul de fructe moldoveneşti.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, premierul a îndemnat fermierii să se întoarcă în cîmp şi să îşi strîngă roada, deoarece fabricile sînt gata să proceseze marfa.

Iurie Leancă le-a dat asigurări fermierilor că vor primi compensaţii pînă în luna octombrie a anului curent. Totodată, pentru roada din toamnă, Guvernul va invita importatorii din Egipt, Qatar şi alte state interesate de procurarea fructelor moldoveneşti să efectueze o vizită în Republica Moldova – o măsură menită să-i ajute pe fermieri să-şi găsească cît mai repede cumpărători.

„Eu personal şi colegii mei din Cabinetul de miniştri ne dorim să soluţionăm aceste probleme, dar pentru aceasta, avem nevoie să ne aşezăm la o masă de negocieri, pentru ca împreună să găsim cea mai bună ieşire din situaţie”, a subliniat Iurie Leancă.

Şeful Cabinetului de miniştri a reiterat că Guvernul Republicii Moldova pledează pentru un dialog constructiv cu Federaţia Rusă. (IPN)