PREMIERUL A DISCUTAT CU FERMIERII DIN EDINEŢ DESPRE DEZVOLTAREA AFACERILOR CU INVESTIŢII STRĂINE

Prim-ministrul Iurie Leancă a discutat, pe 4 iulie, cu fermierii din Edineţ despre dezvoltarea afacerilor cu investiţii străine, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.

Iurie Leancă a vizitat livada din satul Parcova, care este a doua ca mărime din ţară, cu 22 ha de meri şi 7 hectare de pruni. Prim-ministrul a vorbit cu fermierii despre condiţiile meteorologice şi despre recolta care urmează să fie culeasă.

Proprietarul livezii, Corneliu Sitari, a menţionat că, datorită celor două sisteme antigrindină instalate în apropierea livezii, roada nu a fost afectată. De asemenea, proprietarul a anunţat că anul trecut a exportat 10 tone de mere în Marea Britanie, iar în acest an cererea pe aceeaşi piaţă s-a dublat. Corneliu Sitari a menţionat că este în aşteptarea liberalizării comerţului cu Uniunea Europeană, care îi va permite să majoreze cantitatea de fructe exportate pe piaţa comunitară.

premierul a discutat cu fermierii din edinet2jpg.jpg

Premierul a inspectat instalaţia frigorifică şi linia de sortare a fructelor din oraşul Cupcini, care are o capacitate de sortare de trei tone de mere pe oră, precum şi ferma de vaci din satul Goleni, construită după model olandez. Proprietarul fermei l-a informat pe Prim-ministru că a mai construit o hală pentru mai bine de 1.200 de capete, pe care speră să o dea în exploatare în luna octombrie. Iurie Leancă s-a interesat de probleme pe care le au fermierii din regiune şi a solicitat ministrului Agriculturii, Vasile Bumacov, să găsească soluţii.

Tot pe 4 iulie, Iurie Leancă a informat conducerea raionului Edineţ şi reprezentanţii instituţiilor locale despre priorităţile Guvernului pentru primele 100 de zile: crearea locurilor de muncă, lupta cu corupţia şi agenda europeană. De asemenea, Premierul a vizitat complexul sportiv din Edineţ, unde aproape 300 de tineri, printre care trei campioni naţionali, practică atletica uşoară şi alte genuri de sport. Iurie Leancă a recomandat conducerii complexului sportiv să acceseze fonduri externe pentru a dota sălile cu echipamente noi.

Prim-ministrul şi-a încheiat vizita la fabrica avicolă din satul Bleşteni, dotată cu tehnică performantă conform cerinţelor standardelor europene, în care sînt produse zilnic în jur de 100 de mii de ouă de pasăre. Premierul a menţionat că a fost impresionat de investiţiile de care a beneficiat raionul Edineţ. „Graţie investiţiilor, s-a dezvoltat infrastructura, iar mii de oameni şi-au găsit un loc de muncă acasă, alături de familie. Nouă ne rămîne să facem tot posibilul pentru a spori aceste investiţii şi pentru a semna Acordul cu privire la crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Сomprehensiv cu Uniunea Europeană, astfel încît să exportăm şi să producem mai multe bunuri”, a mai declarat Iurie Leancă.