Premieră în relaţiile bilaterale moldo-pakistaneze

Sub-secretarul de Stat pentru Europa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Islamice Pakistan, Ayesha Riyaz, s-a aflat, pe 26 martie, într-o vizită la Chişinău, a informat Serviciul mass-media şi relaţii cu publicul al MAEIE.

Această este o premieră în relaţiile bilaterale moldo-pakistaneze, fiind prima vizită în Republica Moldova a unui oficial de nivel înalt din Pakistan, de la stabilirea relaţiilor diplomatice la 16 februarie 1992. Programul vizitei a inclus desfăşurarea primei runde de consultări bilaterale interministeriale.

În cadrul vizitei, oficialul pakistanez a avut o întrevedere cu ministrul în exerciţiu al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Iurie Leancă, care a salutat prezenţa la Chişinău a delegaţiei MAE al Pakistanului şi lansarea unui dialog politic direct între cele două ministere de Externe. În acest context, părţile au convenit asupra oportunităţii semnării unui Memorandum de Înţelegere privind cooperarea interministerială, care va crea un cadru juridic adecvat pentru desfăşurarea consultărilor periodice moldo-pakistaneze. Totodată, a fost apreciată drept excelentă colaborarea dintre cele două ţări în cadrul organizaţiilor internaţionale, în special ONU şi agenţiilor specializate, ceea ce creează premise favorabile pentru extinderea şi diversificarea cooperării pe multiple planuri.

În timpul consultărilor au fost abordate perspectivele dezvoltării raporturilor bilaterale, fiind evidenţiat interesul ambelor state pentru intensificarea schimburilor comercial-economice, consolidarea cadrului juridic bilateral, realizarea proiectelor în domeniul educaţiei şi ştiinţei. De asemenea, s-a efectuat un schimb de opinii pe subiectele de actualitate regională şi internaţională.

Republica Islamică Pakistan este un membru activ în cadrul ONU, Commonwealth-ului, Organizaţiei Mondiale a Comerţului, G33 şi G77. Pakistanul se situează pe locul al şaselea în lume după numărul populaţiei şi este un actor regional important, cu o amplasare strategică de-a lungul Asiei Centrale şi Orientului Mijlociu.