PRELIMINARIILE CM-2014 DE FOTBAL

Astăzi vom afla echipele europene calificate la Campionatul Mondial

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de Grecia cu scorul de 3-1 (2-1), vineri seara, pe stadionul "Giorgios Karaiskakis" din Pireu, în prima manşă a barajului de calificare la Cupa Mondială din 2014, dar are şanse de a ajunge la turneul final din Brazilia. Kostas Mitroglou (14, 66) şi Dimitris Salpingidis (21) au marcat pentru gazde, iar pentru România a punctat Bogdan Stancu (19), un gol care poate cîntări mult în perspectiva partidei retur. Katsouranis şi Alex Bourceanu, care au primit cartonaşe galbene, şi Lazăr, care a fost eliminat după ce a luat două galbene în trei minute, vor fi suspendaţi pentru partida retur, care se va desfăşura marţi 19 noiembrie, pe "Arena Naţională" din Bucureşti (21:00).

Reprezentativa Franţei a pierdut, surprinzător, cu scorul de 2-0, partida disputată în deplasare cu Ucraina, în prima manşă a barajului de calificare la Cupa Mondială din 2014. Roman Zozula a deschis scorul în minutul 61, învingîndu-l pe Hugo Lloris cu un şut din interiorul careului. Ucrainienii au marcat al doilea gol din penalty, în minutul 82, prin Iarmolenko. Spre finalul partidei, Ucraina a ratat o şansă uriaşă de a face 3-0, dar un contraatac 3 contra 1 a fost irosit în preajma careului de 16 metri francez. Selecţionata pregătită de Didier Deschamps a jucat neaşteptat de slab, în frunte cu Frak Ribery. Returul se dispută marţi pe Stade de France.

Portugalia a obtinut vineri o victorie la limită, doar foarte preţioasă, scor 1-0 pe teren propriu în disputa cu Suedia, din cadrul primei manşe a barajului pentru calificare la Cupa Mondială. Unicul gol al meciului a fost marcat de Cristiano Ronaldo, în minutul 82, cu o lovitură de cap, după o centrare perfectă a lui Veloso. Suedia a trimis mingea în transversală prin Isaksson în minutul 86. "Calificarea nu este încă jucată", a spus după meci Cristiano Ronaldo. "Merit să joc la Campionatul Mondial", a declarat Ibrahimovic înainte de meci. Suedezul legitimat la PSG a avut însă o evoluţie slabă, în afară de o pasă de efect dată lui Sebastian Larsson el neremarcîndu-se cu nimic. Meciul Suedia-Portugalia va începe la ora 21.45, marţi.

Naţionalele Islandei şi Croaţiei au remizat, scor 0-0, vineri seară, la Reykjavík, în prima manşă a barajului de calificare la CM 2014. Gazdele au jucat în inferioritate numerică din minutul 50, cînd Ólafur Ingi Skúlason a primit cartonaş roşu. De menţionat este faptul că în acest meci nu s-a arătat niciun cartonaş galben. Returul se joacă marţi în Croaţia.

Nigeria, Coasta de Fildeş, Camerun s-au calificat la Cupa Mondiala din 2014

Reprezentativa Nigeriei s-a calificat pentru Cupa Mondială din 2014, după ce a învins, sîmbătă, pe teren propriu, cu scorul de 2-0, naţionala Etiopiei, în manşa secundă a barajului din zona Africa. Golurile au fost marcate de Victor Moses (20 penalty) şi Victor Obinna (82). În tur, Nigeria s-a impus cu scorul de 2-1.

Reprezentativa Coastei de Fildeş a obţinut calificarea pentru Cupa Mondială din 2014, sîmbătă, după ce a remizat, în deplasare, scor 1-1, cu selecţionata statului Senegal, în manşa secundă a barajului din zona Africa. Golurile au fost marcate de Moussa Sow (76 penalty) pentru Senegal şi Salomon Salou (90+3) pentru ivorieni. În tur, Coasta de Fildeş s-a impus cu scorul de 3-1.

Reprezentativa Camerunului a obţinut calificarea pentru Cupa Mondială din 2014, duminică, după ce a învins, pe teren propriu, cu scorul de 4-1, selecţionata Tunisiei, în manşa secundă a barajului din zona Africa. Golurile învingătorilor au fost marcate de Webo '4, Moudandjo '30 şi Makoun '66, '85. Pentru Tunisia a înscris Akaïchi '49. În tur, cele două echipe au terminat la egalitate, scor 0-0.

Pînă în prezent, sînt calificate la Cupa Mondială 24 de naţiuni, între care şi ţara gazdă, Brazilia. Din Europa s-au calificat Olanda, Italia, Belgia, Elveţia, Germania, Spania, Anglia, Rusia şi Bosnia. Din zona Asia au obţinut calificarea Japonia, Australia, Iran şi Coreea de Sud. Din America de Sud au obţinut calificarea Argentina, Columbia, Chile şi Ecuador, urmînd să participe şi naţionala ţării gazdă, Brazilia. Din zona CONCACAF s-au calificat SUA, Costa Rica şi Honduras. Din Africa s-au calificat Nigeria, Coasta de Fildeş şi Camerun. Celelalte echipe care vor participa la Cupa Mondială din 2014 urmează să fie stabilite la baraj.

Mitroglou: Vrem să obţinem un rezultat bun la Bucureşti

Internaţionalul grec Kostas Mitroglou a declarat că naţionala ţării sale încă nu a realizat nimic şi va aborda returul cu România ca şi cum prima manşă a barajului pentru Cupa Mondială s-ar fi terminat la 0-0, nu cu o victorie cu scorul de 3-1. "Am jucat foarte bine, am fost mai buni şi am cîştigat, dar vom merge în Romînia ca şi cum s-ar fi terminat 0-0, nu 3-1. Vrem să obţinem un rezultat bun la Bucureşti şi să ne calificăm. Încă n-am realizat nimic, am făcut doar o jumătate de pas spre Brazilia", a spus Mitroglou.

“Ucraina va avea în faţă o echipă a Franţei puternică”

Francezii au nevoie de un miracol pentru a se califica la CM 2014, după ce a pierdut cu 2-0 pri. Selecţionerul Didier Deschamps le-a transmis însă un avertisment ucrainienilor anunţîndu-i că vor găsi la Paris o naţionala a Franţei foarte puternică. "Va trebui să fim foarte concentraţi, va trebui să lucrăm mult la moralul jucătorilor. Va fi o muncă ce va fi dusă pînă înainte cu cîteva ore de disputarea meciului. Vom juca un meci la un nivel foarte înalt, vom pune presiune pe adversari, vom încerca să-i facem să alerge foarte mult şi astfel poate vor ceda fizic spre finalul meciului. Ucraina să se aştepte să găsească o Franţă foarte puternică", a declarat Deschamps. Pentru selecţionerul Franţei, absenţa apărătorului central Koscielny nu reprezintă o problemă. Acesta a fost suspendat după ce a primit "roşu" la Kiev dar Deschamps i-a găsit înlocuitor, unul de mare clasă. "L-am recuperat pe Varane. Se simte mult mai bine şi va putea juca". În ceea ce priveşte evoluţia slabă a lui Paul Pogba din meciul tur din Ucraina, selecţionerul nu pune acest lucru pe seama vîrstei fragede a jucătorului de 20 de ani: "Nu e o chestiune de vîrstă. El trebuie să se integreze într-un mecanism în care colectivul contează cel mai mult. Sînt sigur că în retur va juca la capacitatea sa maximă, atît el cît şi ceilalţi jucători". Şi fundaşul legitimat la Liverpool, Mamadou Sakho, este cam de aceeaşi părere cu Deschamps în ceea ce-l priveşte pe Pogba: "În astfel de situaţii contează mentalitatea jucătorilor. Nu contează vîrsta sau experienţa. Pînă la urmă, Franţa este alcătuită dintr-un mix de tineri şi jucători maturi. Nu putem să dăm vina pe vîrsta unui jucător dacă el nu prinde o zi mai bună".

“Ronaldo nu va fi sub presiune în Suedia”

Humberto Coelho, preşedintele Federaţiei Portugheze de Fotbal, este convins că starul lusitanilor, Cristiano Ronaldo, nu va juca sub presiune la returul cu Suedia, deoarece echipa sa nu va avea probleme în a obţine calificarea. În prima manşă a barajului pentru accederea la CM 2014, Portugalia s-a impus cu 1-0. "Avem şanse mari de calificare, pornim cu un avantaj important, pentru că nu am primit gol pe teren propriu. Ne aşteaptă, oricum, un meci greu. Suedia e puternică acasă şi are un joc direct spre poartă. Obiectivul nostru va fi să ţinem mingea cît mai mult şi cît mai departe de poartă. Cristiano Ronaldo e obişnuit cu presiunea la fiecare meci în Spania şi în Champions League. Deci acum nu va simţi nici un fel de presiune, nu va fi nimic neobişnuit pentru el. În plus, el nu mai are nevoie să demonstreze la acest meci că e cel mai bun din lume", a spus Coelho.