PREFERA IZOLAREA IN PRESEDINTIE CA SA POATA SA-I ACUZE PE TOTI DE ESECURI

Din laşitate și aroganţă, Sandu e gata să sacrifice şi PAS

Lipsa de inițiative absolut necesare ale Maiei Sandu chiar și pînă va intra legal în atribuțiile prezidențiale demonstrează un întreg cumul de lașități, teamă, nepricepere și dorință avidă de a fi doar Președinte, de dragul funcției, nimic altceva. La ora actuală, Guvernul Chicu este minoritar după retragerea PDM de la guvernare și din alianța din Parlament cu PSRM. În Parlament, nu există o alianță majoritară. În adoptarea legilor, majoritatea voturilor se obține conjunctural. După anunțarea rezultatelor finale ale alegerilor prezidențiale, era absolut necesar ca, în regim de urgență, Sandu să inițieze discuții/negocieri între PAS, PPDA, PDM, Pro Moldova sau cu cine ar mai fi considerat, în vederea creării unei majorități parlamentare și a unui Guvern controlat de ei. Nimic din toate acestea nu s-a întîmplat și nici nu pare a se întrezări.

Nu-i greu de intuit că această teamă a lui Sandu și a PAS are la bază situația pandemică din Țară, dar și lipsa unei viziuni asupra unei guvernării eficiente în aceste momente dramatice nu doar pentru Republica Moldova, ci pentru întreaga omenire. Vineri, 27 Noiembrie, constatînd această situație care nu anunță nici o perspectivă imediată, lucrativă pentru nevoile urgente ale Țării, Igor Dodon, Președintele în exercițiu, a anunțat că domnia sa și PSRM sînt total dispuși să cedeze guvernarea noului Președinte ales, Maia Sandu.

„Nu voi crea nici un fel de blocaje noului Președinte ales. PSRM nu se ține cu orice preț de guvernare. Noi sîntem gata pentru orice decizie. Președintele nou ales e obligat, după învestire, să-și asume guvernarea”, a declarat Igor Dodon la emisiunea sa „Președintele Igor Dodon răspunde”.

Totodată, Dodon a mai spus că actualul Guvern nu-și va da demisia, mai ales în plină criză pandemică, fără un buget de Stat adoptat pentru anul viitor. ”Noul Președinte sau inițiază demisia Guvernului, prin moțiune de cenzură, și găsește numărul de mandate necesare pentru aceasta și demarează consultări urgente (…) pentru numirea unui nou Guvern sau pentru dizolvarea Legislativului. Noi sîntem gata chiar să votăm un Guvern pe care îl veți propune. Nu puneți presiuni să plece singur, pentru că un Guvern responsabil nu poate arunca țara în haos, să lase țara fără buget”, a mai declarat Igor Dodon.

După acest apel al lui Dodon, PAS a oferit o reacție absolut uluitoare, care trădează iresponsabilitate politică, incompetență și neînțelegere a realităților în raport cu ceea ce așteaptă cetățenii de la ei. „De la Igor Dodon, acum, se cere un singur lucru – să asigure transferul de putere și să plece împreună cu Guvernul lui, cu care împreună au adus țara în dezastru”, se arată în reacția PAS. Doar atît!

PAS se face că nu înțelege că, în acest caz, legitim, este vorba strict doar despre transferul Puterii prezidențiale către Maia Sandu. Acest transfer nu poate fi similar, concomitent cu transferul Puterii Guvernului deoarece nu este o prerogativă decizională a Președintelui în exercițiu! Asta e treaba Parlamentului, a viitoarei coaliții parlamentare majoritare formate întru susținerea Maiei Sandu. Din pricina căror incompetențe să demisioneze Guvernul? Să demisioneze în favoarea cărui alt Guvern și a cărei majorități parlamentare care să-l susțină? Cui să lase Guvernul Chicu gestionarea Țării, mai ales în aceste vremuri încordate create și de criza pandemică?

Față de întreg contextul arătat mai sus, este clar pentru oricine că, din lașitate, incompetență și lipsă de viziuni, Sandu e capabilă să sacrifice inclusiv PAS, la fel cum a făcut cu PPDA. Ea deja a adoptat atitudinea unui viitor Președinte dispus să acuze de eșecuri pe absolut oricine, iar asta din dorința perversă de a-i face pe oameni să creadă că nimic din ceea ce este rău nu se poate întîmplă din cauza ei. Își va aroga, cu impertinență, orice presupus merit, așa cum ar fi obținerea de împrumuturi și granturi din exterior, iar asta pentru că i s-a băgat în cap că este deja o ”sfîntă” în această funcție!Veți vedea că, nu după mult timp, spre a-și justifica neîndeplinirea promisiunilor electorale mincinoase, o să se scuze spunînd că ”nu are pîrghii de control asupra Guvernului pe care nu-l poate domina constituțional, asupra altor instituții ale Statului etc.”

Singurele ei ”triumfuri” vor fi vizitele sterile în străinătate prin Țările ale căror conduceri politice au susținut cîștigarea de către ea a alegerilor prezidențiale. Anume Sandu e cea care sabotează formarea și preluarea unui nou Guvern competent, precum și formarea unei majorități parlamentare favorabile, nicidecum Dodon și socialiștii! Anume ea sabotează formarea și preluarea unui nou Guvern pentru că știe că nu are suficiente competențe pentru a-l forma! PAS chiar că este în imPAS! Cît despre Sandu, veți tot vedea…!

Mihai CONȚIU