PREŞEDINTELE ROMÂNIEI A DECORAT TOT PL DIN MOLDOVA

Băsescu a transformat „Steaua României” în ceea ce a reuşit şi Ghimpu cu „Ordinul Republicii” – tinichele golite de simbol!

Autor: Mihai CONŢIU

Pe 23 Ianuarie, Traian Băsescu, preşedintele abuziv al României, a decorat cu cele mai înalte distincţii ale statului român ceea ce a mai rămas din bojdeuca Partidului Liberal din R. Moldova. Astfel, la Palatul Cotroceni, într-un cadru festiv, însă penibil pentru orice om de bun simţ, pentru remarcabila contribuţie personală la recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a Republicii Moldova, Băsescu a acordat Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Mare Cruce, Anei Guţu, deputat şi vicepreşedinte al PLR, şi lui Valeriu Munteanu, vicepreşedinte al PL, iar Corinei Fusu, lui Boris Vieru şi Gheorghe Brega le-au fost conferite Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Mare Ofiţer.

Anterior, Mihai Ghimpu fusese decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Colan. În situaţia dată, constatăm că Băsescu a medaliat tot Partidul Liberal al lui Ghimpu din Parlamentul R. Moldova. Dacă, totuşi, pentru aşa ceva trebuiau acordate astfel de distincţii, atunci ar fi fost logic ca doar Ana Guţu să fie unică beneficiară, căci domnia sa a fost iniţiatoare, ceilalţi nefiind decît nişte vulturi plagiatori care au înhăţat iniţiativa din zbor. Doar asta a spus şi Ana Guţu!

Ceva totuşi ne scapă: De ce Băsescu nu i-a invitat ca să le confere astfel de ordine şi pe membrii Curţii Constituţionale (CC) a Republicii Moldova, în frunte cu preşedintele Alexandru Tănase? Păi, dacă nu trecea de CC iniţiativa cu privire la denumirea corectă a limbii, pentru ce altceva i-ar mai fi medaliat pe aceşti liberali? În concluzie, primii care ar fi trebuit medaliaţi trebuiau să fie Al. Tănase şi supuşii săi de la CC. Dar dacă, totuşi, au fost medaliaţi?

Aici trebuie să vă spun că există şi procedura de medaliere sau de acordare de grade militare în mod confidenţial, la „strict secret”. În aceste condiţii, beneficiarii acestor medalii sau grade au satisfacţia morală şi „superioară” că doar ei şi apropiaţii ştiu de ele, şi le ţin închise în seiful lor personal şi, în plus, se bucură de toate avantajele ce decurg din aceste privilegii. Am convingerea că sunt destui moldoveni care deţin astfel de medalii sau grade la „strict secret”.

Iată ce declara Băsescu legat de acest „eveniment”: „Este pentru mine o onoare să-i decorez cu cele mai mari distincţii „Steaua României” pe deputaţii Republicii Moldova care au iniţiat documentaţia către Curtea Constituţională privind recunoaşterea limbii române ca limbă de stat. Este extrem de important pentru România, dar mai ales pentru Republica Moldova. (...) Faptul că limba română a devenit limbă oficială este un indice puternic de identitate. Acest fapt confirmă ceea ce eu spun de mulţi ani, că este un singur popor în două ţări.”

În primul rînd, limba română devine oficială atunci cînd va fi statuată ca atare şi în Constituţia R. Moldova. Da, domnilor, este limbă română, dar de ce a insistat atît Băsescu să „ucrainizeze” Moldova prin această pretenţie? Nu vedeţi ce precedent periculos s-a creat? Unul care va da multă bătaie de cap în Parlamentul actual şi cel viitor, iar asta pentru o stupidă „mîndrie patriotardă” a lui Băsescu şi a cîtorva agitatori inconştienţi şi cinici de aici! Spre binele R. Moldova, trebuia să tacă, să vorbească, moldovenii şi românii, la Bruxelles, oricît le poftea inima în limba română, iar asta pentru că UE n-ar fi fost atît de preocupată de cum este definită în Constituţia moldovenească.

Spre sfîrşit de mandat prezidenţial, Băsescu nu doar România a dus-o în pragul dezmembrării teritoriale, ci şi R. Moldova. Mare minune dacă, nu peste mult timp, nu va ajunge să fie judecat pentru înaltă trădare a interesului naţional!

„Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova a fost una mai mult de unire şi nu de independenţă”, a bolborosit şi Mihai Ghimpu cu acest prilej. Chiar nu pricepe toată lumea că Băsescu îi identifică pe moldoveni cu Ghimpu, demonstrînd astfel dispreţul pe care-l are faţă de toţi cetăţenii R. Moldova? Deja zilele sunt numărate pînă cînd şi cei mai fanatici moldoveni care cred în Băsescu vor afla că avem dreptate!

Mai mare ruşinea! Băsescu a transformat Ordinul Naţional „Steaua României” într-o tinichea lipsită de conţinut, la fel cum a făcut şi Ghimpu cu „Ordinul Republicii” atunci cînd a fost preşedinte interimar de ţară. Astfel, s-a ajuns ca Ordinul Naţional „Steaua României” să fie acordat celor care împing R. Moldova şi România în sfera de influenţă a Rusiei, dar să fie acordat şi de actorul principal al acestei operaţiuni – Traian Băsescu!