PREŞEDINTELE PE SE DECLARĂ MULŢUMIT DE REZULTATUL REFERENDUMULUI DIN SCOŢIA

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, s-a declarat "liniştit de rezultatul" referendumului din Scoţia, într-un interviu publicat vineri de postul de radio Deutschlandfunk.

"Mărturisesc: rezultatul mă linişteşte", a declarat germanul, întrebat despre respingerea indepedenţei Scoţiei în cadrul unui referendum istoric marcat de o participare masivă.

"Sînt mulţumit de rezultat (...) Cred că a fost un proces democratic naţional în Marea Britanie, unde referendumul a fost recunoscut de Guvernul de la Londra", a declarat el.

"Data viitoare cînd mă voi întîlni cu David Cameron îi voi spune că eu cred că este bine să avem un Regat Unit într-o Europă Unită", a continuat el.

Întrebat dacă Scoţia ar putea fi un semnal pentru alte ţări, precum Spania sau Italia - unde existau temeri de contagiune în cazul aprobării independenţei -, Schulz a răspuns: "dacă ajungem acum în Scoţia la o autodeterminare culturală, economică rezonabilă (...) rămînînd în Regatul Unit, atunci acest lucru ar putea deveni un model care poate contribui la satisfacerea altor regiuni".

Sursa: Mediafax