PRAGUL MAXIM DE CREŞTERE ECONOMICĂ ÎN 2014 ESTE DE 3,7%

Experţii Institutului Naţional de Cercetări Economice (INCE) prognozează o creştere economică pentru anul curent de 3,75%, transmite IPN cu referire la publicaţia trimestrială de analiză a Institutului „Tendinţe în economia Moldovei”.

Directorul INCE Alexandru Stratan a spus că în contextul deteriorării relaţiilor ruso-ucrainene, fapt care se va reflecta asupra evoluţiilor economice în Moldova, precum şi impunerii unor noi restricţii de către Federaţia Rusă pentru circulaţia forţei de muncă şi produselor provenite din Moldova, 3,7% este pragul maxim de creştere economică pe care l-ar putea atinge economia naţională. Dar nu este exclusă o performanţă şi mai redusă.

Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul economiei, prezent la lansarea publicaţiei, a spus că Ministerul Economiei va veni cu prognoza reactualizată de creştere economică pentru anul curent în luna mai, aceasta va fi discutată şi cu misiunea FMI, care se află pînă la 30 aprilie în Republica Moldova.

„Cred că o creştere economică de 3 – 4 la sută este un scenariu real pentru acest an. Deşi noi avem şi un scenariu optimist, potrivit căruia creşterea economică ar putea fi de 7%. Intrarea în vigoare a Acordului de Asociere şi Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv, oferă noi oportunităţi, valorificarea cărora ar permite să diminuăm o parte din efectele negative pricinuite de evoluţiile pe piaţa estică. Totodată, noi vom continua dialogul cu partenerii noştri din Federaţia Rusă, acordăm o mare atenţie acestui aspect”, a specificat Lazăr.

Vicepremierul a mai spus că o garanţie a creşterii economice constă în faptul că reformele structurale, promovate în ultimii ani încep să dea rezultate.

„Se vor majora exporturile, pe baza sporirii producţiei industriale, aici sîntem de acord cu experţii de la INCE. Mari speranţe legăm de creşterea competitivităţii mărfurilor noastre pe piaţa internă şi pieţele externe, avînd în vedere simplificarea procedurilor de iniţiere şi desfăşurare a afacerilor, înlăturarea barierelor la export, implementarea tehnologiilor informaţionale în relaţia mediului de afaceri cu instituţiile statului. În afară de aceasta, atestăm o maturizare a comunităţii de business din Moldova, care va profita de regimul liberalizat de vize cu UE pentru a stabili noi contacte de afaceri şi pentru a atrage investiţii străine directe în producţie”, a mai adăugat Valeriu Lazăr. (IPN)