PRABUSIREA A320: RELUARE A OPERATIUNILOR DE CAUTARE A RAMASITELOR UMANE

Operaţiunile de căutare a rămăşiţelor umane în urma prăbuşirii avionului de pasageri de tip Airbus A320 al companiei germane Germanwings în sudul Alpilor au fost reluate joi, a anunţat jandarmeria franceză. Totodată, au fost reluate şi căutările celei de-a doua «cutii negre» - (FDR - «flight data recorder») - a aparatului de zbor, după ce miercuri s-a anunţat că a fost găsită doar carcasa, extrem de deteriorată, dar fără nimic în ea. Miercuri seara au fost ridicate şi primele trupuri de la locul catastrofei aeriene. Medici legişti, însoţiţi de jandarmi specializaţi, au ajuns cu elicopterul la locul dezastrului.

Coborîrea moderată şi traiectoria lineară care a condus avionul direct în munţi i-a făcut pe o serie de experţi şi piloţi să atragă atenţia asupra comportamentului inexplicabil al echipajului avionului.

Avionul a intrat într-o coborîre moderată care exclude o pierdere brutală de altitudine sau o coborîre de urgenţă. Aparatul a continuat în mod evident să aibă portanţă (forţa responsabilă cu menţinerea aparatului la altitudine), au explicat comandanţi de bord şi foşti anchetatori ai Biroului de anchetă şi analiză (BEA).

Astfel, coborîrea avionului rezultă în mod necesar dintr-o acţiune a echipajului. Avionul a rămas pe o traiectorie orizontală. El şi-a continuat planul de zbor, cu excepţia altitudinii, potrivit datelor furnizate de Flightradar24.

«Ori a înainta în direcţia munţilor nu avea sens. Toate acestea indică o acţiune anormală din partea unor piloţi profesionişti, care dispuneau de toate mijloacele, sau o lipsă de reacţie din partea echipajului», explică un comandant al unei mari companii aeriene.

«Faptul că piloţii nu au împiedicat avionul să se prăbuşească în munţi ar putea semnifica că ei erau fie în stare inconştientă sau morţi, fie au decis să moară, fie au fost forţaţi să moară», concluzionează un alt expert.

Avionul Airbus A320, ce asigura legătura între Barcelona (Spania) şi Düsseldorf (Germania), cu 150 de persoane la bord, s-a prăbuşit într-o zonă inaccesibilă în apropierea localităţii Prads-Haute-Bléone, situată în departamentul Alpi-Haute Provence.

Sursa: Agerpres