PPE si ALDE cer institutiilor UE sa reevalueze Acordul de asociere cu Republica Moldova

Formațiunile paneuropene Partidul Popular European (PPE) și Alianța Liberalilor și a Democraților pentru Europa (ALDE) au denunțat Miercuri „deteriorarea statului de drept și a standardelor democratice în Republica Moldova” și, în acest context, le-au cerut instituțiilor Uniunii Europene să reevalueze Acordul de asociere cu Republica Moldova și să oprească orice finanțare pentru această țară, relevă un comunicat de presă al PPE.

„PPE și ALDE solicită instituțiilor UE, printre care Serviciul European de Acțiune Externă, și Consiliului Europei să evalueze imediat declinul statului de drept și al standardelor democratice în Republica Moldova, să oprească orice finanțare de la UE, să aplice cea mai strictă condiționalitate oricărei viitoare asistențe financiare viitoare și să reevalueze cît mai curînd posibil Acordul de asociere UE-Republica Moldova'', se mai arată în declarația comună citată.

Această reacţie vine după ce Parlamentul Republicii Moldova a votat Joi, în lectură finală, proiectul de lege cu privire la schimbarea sistemului electoral, fiind astfel adoptat sistemul de vot mixt, după ce la ședința sa din 5 Mai forul legislativ de la Chișinău a votat în prima lectură comasarea proiectelor cu privire la sistemul uninominal, propus de PDM, și mixt, propus de PSRM. Noua lege prevede ca 51 de deputați să fie aleși în baza circumscripțiilor electorale uninominale, iar ceilalți 50 de deputați – în baza listelor de partid.

Partidul Popular European este cea mai mare formațiune politică paneuropeană, incluzînd 79 de partide din 41 de țări. Din PPE fac parte în prezent președinții Comisiei Europene (Jean-Claude Juncker), Consiliului European (Donald Tusk) și Parlamentului European (Antonio Tajani), șapte șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană și șapte din afara UE, 13 comisari europeni și cel mai numeros grup politic din Parlamentul European. Formațiunea paneuropeană Alianța Liberalilor și a Democraților pentru Europa are 60 de partide politice membre și include, printre alții, șapte șefi de guvern din Uniunea Europeană, cinci comisari europeni și grupul politic omonim din Parlamentul European.