POZIŢIA FEDERAŢIEI RUSE RĂMÎNE NESCHIMBATĂ

Soluţionarea conflictului transnistrean trebuie să se facă în baza principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova

Speakerul Igor Corman s-a întîlnit cu Grigori Karasin, viceministru rus de Externe

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a avut, pe 4 iulie, o întrevedere cu Grigori Karasin, viceministru al Afacerilor Externe din Federaţia Rusă, a informat Direcţia comunicare şi relaţii publice a Legislativului.

În cadrul întrevederii au fost discutate diverse aspecte referitoare la evoluţia relaţiilor bilaterale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii privind relaţiile cu ţările vecine, precum şi despre ultimele evoluţii din raioanele de est ale ţării. În context, interlocutorii au menţionat importanţa dezvoltării în continuare a unui dialog constructiv între cele două state şi oportunitatea consolidării relaţiilor bilaterale de cooperare la nivel interparlamentar.

Eugen Carpov a avut o întrevedere cu Grigori Karasin

eugen carpov intrevedere cu karasin.jpg

În contextul unei noi runde de consultări moldo-ruse, viceprim-ministrul moldovean Eugen Carpov a avut, pe 4 iulie, o întrevedere cu viceministrul rus de Externe Grigori Karasin, a informat Biroul pentru reintegrare.

Oficialii au făcut un schimb de opinii privind relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, subliniind importanţa continuării dialogului constructiv în beneficiul cetăţenilor ambelor state.

Cu referire la ultimele evoluţii ale procesului de reglementare, interlocutorii au făcut o evaluare a rezultatelor atinse în cadrul dialogului Chişinău-Tiraspol şi au discutat despre priorităţile formatului de negocieri “5+2”. În contextul perspectivelor pentru anul curent, Eugen Carpov a menţionat necesitatea demarării discuţiilor asupra subiectelor din coşul convenţional trei, care include aspecte politice, instituţionale şi de securitate ale reglementării conflictului transnistrean.

De asemenea, oficialii au făcut un schimb de opinii cu privire la poziţiile actorilor implicaţi în procesul de reglementare, fiind subliniată necesitatea promovării unei poziţii constructive şi coordonate din partea mediatorilor şi observatorilor. La fel, a fost accentuată importanţa promovării consecvente a măsurilor de consolidare a încrederii pe cele două maluri ale Nistrului cu participarea activă a tuturor celor implicaţi. Cu referire la interacţiunea pe plan economic dintre Chişinău şi Tiraspol, precum şi rezolvarea mai multor probleme cu care se confruntă populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului, viceprim-ministrul Eugen Carpov a reiterat necesitatea creării unei platforme de conlucrare, bazate pe constituirea unui spaţiu economic unic. Totodată, oficialul moldovean a subliniat că în abordarea oricăror subiecte Chişinăul porneşte de la principiile constituţionale şi angajamentele internaţionale la care a subsemnat.

Unul din subiectele discutate de cei doi oficiali a fost recenta iniţiativă a autorităţilor de la Chişinău privind monitorizarea fluxurilor migraţionale şi asigurarea evidenţei cetăţenilor străini care sosesc în ţară prin segmentul central (transnistrean) al frontierei moldo-ucrainene. “Mecanismul în cauză va simplifica la maxim procedurile de înregistrare pentru cetăţenii străini care intră în ţară prin acest segment şi nu va genera obstacole în calea liberei circulaţii a persoanelor care locuiesc în regiunea transnistreană”, a menţionat viceprim-ministrul Eugen Carpov.

Un alt subiect de îngrijorare la care s-a referit viceprim-ministrul Republicii Moldova îl constituie situaţia din Zona de securitate, în special trecînd în revistă ultimele acţiuni unilaterale şi necoordonate ale structurilor transnistrene.

La rîndul său, viceministrul afacerilor externe din Federaţia Rusă, Grigori Karasin, şi-a exprimat speranţa că următoarea rundă de negocieri în formatul „5+2”, care se va desfăşura la 16-17 iulie curent la Viena, Austria, va contribui pozitiv la procesul de reglementare şi la îmbunătăţirea dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol. În acest context, diplomatul rus a reconfirmat faptul că poziţia Federaţiei Ruse rămîne neschimbată, accentuînd că soluţionarea conflictului transnistrean trebuie să se facă în baza principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova cu elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreană.

În cadrul vizitei sale în Republica Moldova, viceministrul rus de Externe Grigori Karasin se va deplasa vineri şi la Tiraspol.