POVESTIRI DESPRE LOCURI BLESTEMATE, FANTOME, STRIGOI...

Despre făpturi bizare şi locuri cu faimă rea

România, ca orice altă ţară din lume, îşi are, şi ea, poveştile ei legate de demoni, strigoi, fantome răzbunătoare şi alte arătări care populează castelele şi cetăţile în ruină, casele părăsite, locurile pustii. Desigur, uneori se pot găsi explicaţii logice pentru unele cazuri de bîntuire, dar atunci cînd ştiinţa nu mai poate oferi explicaţii, intervine paranormalul, pentru a-l ajuta pe om să înţeleagă unele lucruri care, la prima vedere, par a fi fără de înţeles -

Legende despre locuri blestemate şi fantome sunt răspîndite în toate oraşele şi satele din Ro­mânia. Zeci şi sute de ani la rînd, statul la poartă a izvodit întîm­plări nemaiauzite, pornite, ade­sea, dintr-un nimic. După cum, nu o dată, întîm­plări cu adevărat miraculoase au fost minimalizate şi luate în derîdere. Şi toate astea, pentru că bîrfa are mereu ne­vo­ie de un pumn de seminţe sărate şi de întîmplări fabuloase pentru a le tihni celor ce stau la poveşti. De pildă: despre cetatea Poenari de lîngă Vidraru (Nord-Vestul judeţului Argeş) se spune că ar fi bîntuită şi că, din senin, uneori, noaptea, se aud urletele sfîşietoare ale victimelor sîngerosului dom­nitor Vlad Ţepeş.

Pădurea Baciu de lîngă Cluj este cu­noscută ca una dintre cele mai bogate păduri de pe glob în apariţii ectoplasmatice. În Munţii Vrancei, nu­me­roşi martori oculari au declarat că ar fi văzut o silu­etă uma­noidă acoperită cu păr, ba unii dintre aceştia chiar au reuşit să surprindă arătarea în fotografii. Despre Lacul Târniţa se spune că ar fi locuit de nişte peşti uriaşi, cunoscuţi sub numele de "lostriţe", care uneori ies la suprafaţă pentru a ataca înotătorii şi bărcile.

De mare atenţie se bucură templul de la Şinca Veche, situat la doi kilometri de satul cu acelaşi nume din Munţii Per­şani, în zona aflată între oraşele Braşov şi Făgăraş. Templul este o construcţie misterioasă, am­plasată pe un punct de convergenţă ener­getică. De origine dacică, se pare, despre el circulă mărturii actuale, legate de nişte voci bărbăteşti care se aud cîn­tînd în văzduh, vocile unor monahi aşe­­zaţi aici în primele secole de după Hris­­tos. Localnicii spun că la templu, săpat într-o grotă, au avut loc vindecări mi­racu­loase. De asemenea, în zonă au fost ra­por­tate şi întîlniri misterioase cu spiritul unui lup alb.

România are şi propria variantă a le­gen­dei cu Sweeney Todd. În spatele curţii de justiţie din Iaşi era în trecut un vechi han, care ar fi avut dispozitive spe­ciale instalate în cîteva camere, în aşa fel încît, atunci cînd cineva se aşeza pe pat, o trapă în podea se deschidea şi persoana cădea în subsol, rupîndu-şi gîtul. Carnea nefericiţilor care aleseseră să îşi petreacă noaptea la han era folosită la prepararea mîncărurilor servite jos, în cîrciuma hanului. Se spune că adevărul ar fi ieşit la iveală atunci cînd un client a descoperit un deget de om în supa pe care o mînca.
La Mănăstirea Smeeni, de lîngă Bu­zău, există trei cruci de piatră, despre ca­re se spune că ar fi crescut din pămînt peste noapte. Monedele rămîn ataşate de aceste cruci, exact aşa cum metalul se ata­şează de magneţi. Mănăstirea are şi o fîntînă despre care se spune că ar conţine apă vie, cu puteri tămăduitoare.

Locuri blestemate

Multe străzi şi zone din Iaşi sunt con­si­derate ca fiind blestemate, din cauza numărului mare de accidente rutiere care au avut loc acolo. Astfel de zone sunt porţiunea Leţcani de pe autostrada E583 (unde au avut loc majoritatea acci­den­te­lor), Sarca, Budai şi Popricani. Din timp în timp, în aceste zone sunt chemaţi pre­oţi pentru a alunga spiritele rele. De ase­me­nea, se spune că de cînd a fost insta­lată electricitatea în zona Leţcani, au fost ra­portate mai puţine apariţii fantomatice. De altfel, unele legende susţin că electricitatea ar face rău spiritelor itinerante, pînă la punctul de a le face să sufere.

Pe lîngă acestea, între blocurile 3 şi 5 de pe Bulevardul Carol din Iaşi, există o trecere consi­derată blestemată. Legendele locale susţin că toţi cei care trec prin acel loc nu vor mai putea să îşi trea­că examenele, motiv pentru care zona este evi­tată de elevi şi studenţi.

În Arad, pe Calea Timişoarei, se spune că ar exista o casă care nu poate fi terminată niciodată. Indiferent de cît de multă muncă este depusă şi indiferent de cît de multe materiale sunt folosite, construcţia casei, pur şi simplu, nu ia sfîrşit. Povestea spune că aici ar fi locuit un bătrîn vrăjitor şi casa ar fi devenit blestemată, părţi din ea prăbuşindu-se sau fiind distruse, în aşa fel încît construcţia să nu se poată încheia niciodată.

În Cimitirul Eternitatea din Bucureşti exista o statuie de marmură neagră, care reprezenta o femeie cu braţele întinse, ca şi cum ar fi invitat trecătorii să se aşeze acolo. Statuia fusese aşezată în cimitir în me­mo­ria unei femei care s-a sinucis aruncîndu-se în Dâm­boviţa, îndurerată pentru că fusese trădată de cel pe care îl iubea. O tînără adolescentă, despre care se spu­ne că ar fi fost descendenta bărbatului pe care femeia moartă îl iubise, s-a aşezat într-o seară în braţele statuii. Tînăra a fost găsită moartă a doua zi. Se crede că toţi cei care s-au aşezat noaptea în braţele statuii au murit. Zarva iscată a făcut ca, după moartea fetei, statuia să fie mutată din locul ei iniţial. Noua ei locaţie rămâne necu­noscută.

O poveste similară se referă la o statuie din Ci­mi­tirul Eternitatea din Iaşi. Este vorba despre cripta fa­mi­liei Rosetti, care este considerată blestemată, adu­cătoare de ghinion şi nenorociri. Fata îngropată acolo fusese uriaşă. Pentru că tot creştea din ce în ce mai înaltă, tatăl ei a împuşcat-o, vrînd să o salveze de su­ferinţa de a fi atît de diferită de ceilalţi. Se mai spune că, după cîţiva ani de la îngroparea fetei, trei băieţi puşi pe şotii au intrat în cripta ei. Acolo, ar fi auzit vocea uri­aşei, ameninţîndu-i cu moartea, aşa că au fugit în­gro­ziţi. La scurt timp, au murit.

Despre Biserica Davila, de lîngă Academia Milita­ră, din zona Panduri, Bucureşti, se spune că ar fi fost o construcţie care a aparţinut diavolului încă de la început. Diverse secte satanice se întîlneau aici în trecut, pînă cînd poliţia a aflat despre ce se petrecea şi au evacuat-o. În biserică, pe pereţi, poliţia ar fi găsit cifre scrijelite şi cruci întoarse. Cît despre crucea din vîrful cons­truc­ţiei, şi ea strîmbă, se spune că nu ar fi fost amplasată drept de la început. Totuşi, explicaţia oficială este că de vină sunt bombardamentele germanilor asupra Pala­tului Cotroceni, din Septembrie 1944.

Păduri bîntuite

Pădurea Baciu de lîngă Cluj apare pe lista celor mai bîntuite locuri din lume. Se spune că în noaptea de Sînziene, ielele apar şi dansează în pădure. Bărbaţii care le văd rămîn marcaţi pe viaţă. Exemplu perfect de pădure bîntuită, Pădurea Baciu poate fi privită ca fiind varianta românească a Pădurii Blair Witch din Anglia. În zonă au loc numeroase fenomene paranormale, cum ar fi apariţii de forme ce plutesc deasupra solului sau lu­mini care apar şi dispar. Există şi forme umanoide, ca­re sunt invizibile pentru ochiul liber, dar care apar în fo­to­grafii. Acestea sunt numite "structuri bioplasmatice".

În zona pădurii este şi un lac despre care se spune că s-ar fi format peste un vechi cimitir. Evenimentele paranormale din pădure au loc şi noaptea, şi ziua, deşi mai rar în timpul zilei. Noaptea pot fi auziţi paşi şi se pot observa ochi verzi şi roşii, care privesc dintre copaci şi se miş­că foarte rapid. Şi sfere plutitoare pot apă­rea în zbor, prin pădure. Se spune că nimic nu li se întîmplă celor care merg în pădure doar pentru a o vizita. Lucruri inexplicabile li se întîmplă numai celor care se duc pen­tru a investiga fenomenele stranii care se petrec în zonă. Se mai spune şi că mai mulţi oameni ar fi avut parte de morţi îngro­zi­toare în această pădure şi că aceştia nu ar fi beneficiat de ritualurile funerare adecvate şi, din acest motiv, spiritele lor nu pot trece în sferele superioare ale lumii de dincolo, rămînând blocate în Pădurea Baciu.
În pădure există şi un loc numit "Poiana rotundă", unde există un cerc trasat pe pămînt în interiorul căruia nu creşte nimic. De asemenea, în pădure există şi o zonă de aproximativ 300 de metri pătraţi, unde ni­cio­dată nu cresc ciuperci. În această zonă poate ploua foarte mult, ca din senin, deşi în restul pădurii nu cade strop de ploaie.

O altă pădure bîntuită este Pădurea Tri­vale, de lîngă Piteşti. Cu ani în urmă, în zo­nă a avut loc o nuntă, dar fata nu îl iubea pe mire, aşa că s-a sinucis, înfi­gîndu-şi un cu­ţit în stomac. După tragica întîmplare, au început să fie raportate tot mai numeroase întîlniri cu fantoma fetei în Pădurea Tri­vale.

Mirese-fantomă

În Giurgiu, o fată îmbrăcată în rochie de mireasă s-a urcat într-un taxi şi i-a cerut şoferului să fie dusă la o casă veche, de pe Strada Nicolae Titulescu. Taximetristul a făcut ceea ce i s-a cerut, dar, cînd au ajuns la vechea casă, în loc de plată, fata i-a dat o verighetă, spunîndu-i că nu are bani la ea. După ceva timp, şoferul de taxi s-a întîlnit cu un amic şi cei doi au vorbit despre ceea ce se întîmplase. Cînd a auzit povestea, prietenul taximetristului a fost şocat. Fata în cauză murise de cîţiva ani buni, sinucigîndu-se după ce soţul ei murise, în ziua nunţii, lovit de o maşină, exact cînd cei doi ieşeau din biserică. Ambii erau acum îngropaţi în Cimitirul Smârda. Şoferul de taxi a fost sfătuit de amicul său să ducă verigheta primită de la fată la cimitir şi s-o îngroape la mormîntul fetei, pentru a scăpa de un eventual blestem.

Alte bîntuiri

La 55 de kilometri de Arad există o vilă care da­tează de acum 200 de ani. Localnicii ştiu că aceasta a aparţinut unui boier important din zonă şi cred cu tărie că ar fi bîntuită. Dintre mărturiile cele mai importante privind evenimentele stranii petrecute în casă pot fi menţionate aici relatările despre sunetele care se aud din direcţia şemineului, precum şi faptul că, în unele fo­tografii făcute în casă apar, în mod inexplicabil, ciu­date pete de lumină.

Nici şcolile nu sunt scutite de prezenţa fantomelor. Un exemplu relevant în acest context este internatul liceului Hurmuzachi din Rădăuţi, mai exact, baia de la cel de-al doilea etaj. Aici, o fată din Basarabia, care rămăsese însărcinată, îngrozită de posibila reacţie a pă­rinţilor, a născut în secret, în spălătoria internatului. Co­pilul s-a născut însă mort şi, speriată, fata s-ar fi si­nu­cis, spînzurîndu-se de duş. Legenda spune că, în pre­zent, în acea baie apa începe să curgă din senin, fără să fie cineva în apropierea chiuvetei, iar uşile se trîn­tesc singure de perete, deşi nu e nimeni prin preajmă!

Yami KAMUI