Povestea romanului care a cistigat de 14 ori la loto. Ce formula a descoperit

Matematicianul de origine română Ștefan Mandel a sfidat toate teoriile și a cîștigat 14 premii la loto, chiar dacă șansa unui om de a cîștiga marele premiu este de aproximativ 1 la 14 milioane. Mandel este cetățean australian de origine română și, fiind pasionat de cifre, a reușit să creeze o formulă de succes pentru a sparge sistemul loteriei. Iar dacă la o singură tragere loto un jucător trebuia să nimerească 6 numere dintr-un total de 40, Mandel era capabil să îndeplinească fiecare din aceste etape:

1 - să calculeze numărul total al combinațiilor posibile.

2 - să caute loteriile cu o marjă cîștigătoare de cel puțin 3 ori mai are decît media combinațiilor.

3 - să strîngă suficienți bani ca să cumpere bilete pentru fiecare combinație.

4 - să își folosească algoritmii de matematician, dar și tehnologia, ca să completeze fiecare bilet.

5 - să ia fiecare bilet și să îl dea dealer-ilor de loterii din oraș.

6 - să aștepte pentru ca unul din biletele sale să fie declarat cîștigător.

Potrivit Daily Mail Australia, Mandel a lucrat ca economist în România, iar după ce a ghicit 5 numere cîștigătoare la loto a plecat în Australia împreună cu familia. Imediat, el a început să-și perfecționeze calculele, încercînd să găsească formula pentru a indica 6 numere. Totodată, a început să caute investitori, care să-l ajute să cumpere bilete pentru toate variantele.

După ce a cîștigat de 12 ori, autoritățile din Australia au început să ancheteze sistemul său matematic și, în ciuda faptului că legea nu interzicea ceea ce făcea, s-a decis că metodele sale nu sunt în spiritul jocului, astfel că au fost introduse legi noi care să interzică acest lucru.

În 1990, Ștefan Mandel a reușit să creeze o formulă matematică cu 100 % șanse de succes în găsirea a 5 numere cîștigătoare din 6. Apoi, el a găsit investitori, cu ajutorul cărora cumpăra bilete cu care să acopere toate combinațiile posibile.

În felul acesta, a cîștigat aproximativ 30 de milioane de dolari: o loterie în România, 12 în Australia și un mare premiu în Virginia, SUA.

Într-un final, formula sa a fost interzisă în Australia și SUA, în condițiile în care aceasta presupunea 7,1 milioane de combinații de numere, un bilet fiind la acea vreme 1 dolar. El a convins 2.500 de investitori australieni să contribuie cu 2.500 de dolari fiecare.

În 1992, marele premiu a ajuns la 27 de milioane de dolari, iar Mandel și echipa sa au cumpărat fiecare bilet. ”Știam că o să cîștig un mare premiu, 6 premii secundare și 132 de premii de categoria a 3-a și mii de alte premii minore.”, a spus el pentru Planet Money.

Profitul său a fost de 30 de milioane de dolari, ceea ce a dus la o bătălie în Justiție timp de 4 ani, fiind investigat de către FBI și CIA, care pînă la urmă nu au avut ce să-i facă.

În 1995, Mandel a fost acuzat de evaziune fiscală. Și, în timp ce încerca să dea încă o lovitură în Israel, a fost găsit vinovat de fraudă fiscală și închis pentru 20 de luni.

După ce a fost eliberat s-a retras pe Vanuatu, o insulă liniștită din Australia, de unde nu a mai plecat.