Povestea fascinanta a celei mai faimoase imagini cu Pamintul realizata vreodata

Pe 24 Decembrie, 1968, în ajunul Crăciunului, astronauţii misiunii Apollo 8, Frank Borman, Jim Lovell şi William Anders, au devenit primii oameni care au survolat Luna. Misiunea istorică a fost egalată de imaginea răsăritului Terrei, arătînd cum planeta noastră se ridică pe orizontul satelitului nostru natural. Pînă în acel moment, nici un om nu mai văzuse Pămîntul de la o asemenea distanţă, scrie Business Insider.

Imaginea planetei noastre, care pare atît de mică şi vulnerabilă în întunericul Cosmosului, i-a făcut pe oameni conştienţi de fragilitatea ei. Acum, răsăritul Pămîntului este una dintre cele mai publicate fotografii cu spaţiul din toate timpurile, fiind şi pe coperta revistei Time în 1969. Mulţi au indicat ironia fotografiei, întrucît Apollo 8 avea scopul de a studia şi fotografia suprafaţa Lunii, nu a Terrei. „Dintre toate obiectivele pe care le-a stabilit NASA înainte de lansare, nu se avea în vedere fotografierea Pămîntului de pe orbita Lunii”, a scris Robert Zimmerman în cartea intitulată ”Genesis: The Story of Apollo 8: the First Manned Flight to Another World”.

Fotografia a fost realizat în timpul celei de-a patra survolări a satelitului natural, atunci cînd nava spaţială şi-a schimbat orbita, făcînd astfel posibilă vederea Pămîntului peste orizontul lunar. Nici unul dintre astronauţi nu era pregătit pentru moment. Pilotul modulului, Anders, a fost făcut responsabil pentru fotografii. Într-un interviu pentru BBC, acesta a declarat că „nu ştiu cine a spus, poate toţi am spus: 'Dumnezeule! Uită-te la asta!'. ”Nu am avut discuţii cu cei de la sol, fără instruiri despre ce să facem. Am spus în glumă că nu era în planul zborului, iar ceilalţi doi ţipau la mine să le dau camere. Aveam singura cameră color cu lentile lungi”.

Anders a realizat imaginea color, în timp ce Borman, care a fost primul care a realizat importanţa momentului, şi a făcut o imagine alb-negru. „În primă fază, Anders nu a dorit să realizeze imaginea, dar a făcut-o la cererea celor doi astronauţi. De aceea, este corect să se spună că fotografia este rezultatul eforturilor combinate ale celor trei”, a declarat Fred Spier, de la University of Amsterdam în articolul The Elusive Apollo 8 Earthrise Photo.