POPULATIA DE MAIDANEZI RAMINE NUMEROASA IN POFIDA PROGRAMELOR DE STERILIZARE

Problema cîinilor vagabonzi rămîne acută în municipiul Chișinău. Oamenii, practic în fiecare zi, se plîng că sînt atacați de animale. Șeful interimar al Regiei „Autosalubritate”, Eugeniu Axentiev, susține că muncitorii ridică patrupezii din stradă, atunci cînd există solicitări din partea cetățenilor. Dar pentru că sînt prea mulți și nu au unde îi duce, muncitorii eliberează cîinii pe alte străzi. Eugeniu Axentiev consideră că problema nu va fi rezolvată atît timp cît nu există un azil la care să poată fi duse animalele.

În cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău, Eugeniu Axentiev, a declarat că, de la începutul anului curent, angajații de la „Autosalubritate” au prins aproape trei mii de maidanezi. Peste o mie dintre aceștia au fost sterilizați și întorși în stradă. Centrul de sterilizare poate găzdui 250 de cîini, dar deja acolo sînt peste 300 de animale. Programele de sterilizare nu a schimbat situația. Populația de maidanezi este în continuare foarte mare, estimativ 20 de mii de cîini.

Eugeniu Axentiev a mai spus că un regulament aprobat, în septembrie, de fosta componență CMC, interzice capturarea cîinilor fără mandat emis de noul serviciu creat în subordinea DGLCA. La fel, se cere o echipă din șase membri pentru a prinde animalul, lucru imposibil de asigurat. Eugeniu Axentiev a rugat ca decizia să fie revizuită.

Roman Trahman, șeful Centrului de sterilizare a cîinilor, a remarcat că problema persistă pentru că timp de peste 20 de ani nu s-a întreprins nicio acțiune pentru soluționarea ei. El a recomandat consilierilor să identifice un teren pentru a adăposti cîinii.

Ion Ciobanu, consilier PL, crede că ar fi necesar de construit cîte un azil pentru fiecare sector, iar sterilizarea trebuie continuată.

Angajații de la „Autosalubritate” nu sînt echipați potrivit pentru a captura cîinii, a remarcat activistul pentru drepturile animalelor, Karl Luganov. E nevoie de a schimba și modalitatea în care se face acest lucru, prin schimb de experiență cu servicii de prindere a animalelor din alte state. O organizație internațională și-a manifestat disponibilitatea să ne ajute la estimarea reală a populației de cîini.

Singurul centru de sterilizare a cîinilor vagabonzi în Chișinău a fost deschis la finele anului 2018. Investiția municipalității a fost de circa 400 de mii de lei.

Sursa: IPN