POPULAŢIA ŢĂRII PUSĂ LA ÎNCERCARE

Costul vieţii mai scump ca niciodată

Pentru ca o persoană să supravieţuiască în ţara noastră  este nevoie lunar de cel puţin 1512 lei. Aceasta pentru că minimul de existenţă în Republica Moldova s-a ridicat la cel mai înalt nivel din istoria ţării. Astfel, spre sfîrşitul lui 2012, costul vieţii s-a scumpit cu aproape 7 procente faţă de perioada similară a anului trecut.

 Scumpirea  bruscă, categorică a vieţii în ţara noastră s-a produs, spun analiştii, din cauza exploziei preţurilor la mărfurile alimentare ca urmare a roadei scăzute condiţionată de seceta mare. Pentru confirmare, ar fi de menţionat că producătorii agricoli autohtoni au majorat preţurile la produsele lor cu aproape 20 procente.

 Totuşi, în ciuda faptului că scumpetea vieţii a atins un nivel record, populaţia ţării a reuşit să ţină piept valului năprasnic de majorări de preţuri. Or, salariile şi pensiile s-au aflat în creştere pe parcursul anului. Pentru comparaţie, dacă minimul de existenţă al unei persoane, adică valoarea cheltuielilor totale necesare pentru supravieţuirea unui om, a crescut cu 6,9 procente, apoi salariul mediu lunar al unui angajat din ţara noastră s-a majorat cu 7,9 procente şi constituie, potrivit ultimelor date, 3631,3 lei, Adică, cu această sumă de bani se poate acoperi 2,3 minimuri de existenţă.

 Dar avînd în vedere, că în ţara noastră nu orice persoană are un loc de muncă, ar reieşi că veniturile medii lunare ale unui cetăţean de la noi se ridică la 1572,5 lei. Prin urmare, valoarea cîştigurilor medii lunare ale unei persoane depăşeşte cu 60 de lei minimul necesar pentru existenţa unui om în ţara noastră. Nici chiar nivelul de trai al oamenilor în vîrstă, care sînt cei mai expuşi valurilor de scumpiri, nu a scăzut din cauza creşterii fără precedent a costului vieţii. Or, pensiile acestora au crescut cu 9,6 la sută, adică cu vreo două procente mai mult decît minimul de existenţă.

 Ca şi anii trecuţi, salariile continuă să rămînă principala sursă de existenţă a moldovenilor. Este adevărat că ponderea acestora este în scădere. Astfel, la finele anului trecut, valoarea salariilor din venituri era de 41,7 procente, cu 3 procente mai puţin decît acum un an. Dar este îmbucurător faptul creşterii veniturilor din activităţile individuale de muncă, pentru că denotă o extindere a mediului antreprenorial în ţara noastră şi o nevoie mai mică de cheltuieli din bugetul de stat pentru fondul de remunerare. În acelaşi timp, se observă o creştere a veniturilor din contul transferurilor băneşti din străinătate şi din ajutoarele sociale de la stat.

Spre fericirea lor, moldovenii nu numai că nu au fost ruinaţi de costul record al vieţii lor, ci, dimpotrivă, au reuşit să irosească mai mulţi bani faţă de minimul necesar, ceea ce vorbeşte că creşterea drastică a minimului de existenţă nu a adîncit sărăcia în ţara noastră. Or, datele oficiale arată că o persoană a cheltuit mediu lunar 1624, 4 lei, adică cu 112 lei peste nivelul minim necesar. Aceasta în condiţiile în care cheltuielile medii lunare de consum au sporit cu aproape  4 procente faţă de anul trecut. Fiind siliţi să dea mai mulţi bani pentru alimente, ale căror preţuri au săltat minimul de existenţă, de altfel ca şi pentru întreţinerea locuinţelor lor, conaţionalii noştri au cheltuit mau puţin pentru băuturi alcoolice, îmbrăcăminte, agrement. Adică, şi-au permis mai puţin lux, desfăţ, lucruri nepermise în vremuri grele.

Vlad LOGHIN