POPSOI, DESPRE DOSARUL LUI PLAHOTNIUC: PROCURORII SI JUDECATORII AU LIBERTATEA DE A LUA DECIZII IN BAZA LEGII

Mihai Popșoi, deputat al fracțiunii PAS, blocul ACUM, consideră că nu este nimic surprinzător în faptul că procurorii au intentat abia acum un dosar pe numele fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc. Potrivit lui, acest lucru nu se putea întîmpla atît timp cît Plahotniuc a fost la putere. Deputatul democrat Igor Vremea face legătură dintre intentarea dosarului pe numele lui Plahotniuc cu următoarele alegeri locale care vor avea loc pe 20 octombrie. Declarațiile în controversă au fost făcute în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la postul Jurnal TV.

„Cineva își imaginează că domnul Morari (n.r. procurorul șef al Procuraturii Anticorupție) sau oricare alt procuror ar fi putut intenta dosar lui Plahotniuc pe timpul cît acesta era la putere? Ar fi fost bine să fie așa, dar am trăit în niște realități pe care le cunoaștem”, a menționat Mihai Popșoi. În opinia lui, actualmente procurorii și judecătorii au libertatea de a lua decizii în baza legii. „Judecătorii și procurorii învață acum, din mers, să acționeze independent și în strictă conformitate cu legea”, a adăugat deputatul.

Igor Munteanu, deputat din fracțiunea PPDA, blocul ACUM, a vorbit despre riscul de a diaboliza un nume și a atras atenția la faptul că a existat un întreg sistem de interese la care au participat foarte mulți actori. „Toate aceste tranzacții frauduloase au fost facilitate, gîndite, în cele mai multe cazuri au fost concepute de către oameni care au aceeași responsabilitate ca și Plahotniuc”, a afirmat deputatul.

Deputatul Partidului Democrat Igor Vremea consideră că dosarul care a fost intentat pe numele lui Vladimir Plahotniuc a fost intentat, în ajunul alegerilor locale, pentru a sustrage atenția de la problemele pe care le pun în discuție cetățenii. „Este mai convenabil de a merge pe o asemenea cale”, este de părere democratul. Igor Vremea atrage atenția asupra prezumției de nevinovăție și spune că trebuie verificate tranzacțiile la care a făcut referire șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Igor Vremea spune că nu cunoaște, dacă Vladimir Plahotniuc va răspunde citației și se va prezenta la Procuratură.

Joi, 10 octombrie, procurorul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a anunțat că fostul lider PDM Vlad Plahotniuc este cercetat în două cauze penale, ambele în temeiul bănuielii rezonabile privind spălarea banilor în proporții deosebit de mari. Cele două cauze au fost conexate într-o procedură unică. Potrivit materialelor primei cauze penale, „pe parcursul anilor 2013-2015, Vlad Plahotniuc a creat o schemă infracțională cu scopul convertirii, transferului, dobîndirii, deținerii și utilizării unor bunuri despre care știa că ele constituie venituri ilicite”.

Sursa: IPN