Popor, vei păpa vată pe băţ de la Valeriu Streleţ!

Mihai CONŢIU

După lupte (negocieri) îndelungate, înverşunate, înfometate de posturi şi noi averi furate de la stat, aşa-zişii proeuropeni au fătat un Guvern. Dumnezeule, sărmanii de politicieni şi parlamentari, cîte luni şi luni au  fost nevoiţi să se gîndească la binele naţiunii, la noi, moldovenii, copiii lor orfani! S-au gîndit atît de mult, atît de intens şi istovitor încît n-au mai avut timp nici să muncească. Pe bună dreptate şi-au luat şi vacanţă, după ce au tăiat moţul nou-născutului Guvern! Au multă nevoie de odihnă şi meditaţii profunde după atîta solicitare nervoasă, intelectuală! Legile pot să aştepte! Lasă-i pe europeni să stea cu ochii zgîiţi spre noi în aşteptarea votării în Parlament a legilor necesare! Ce, ei, politicienii europeni, în plină lună de August, nu stau cu burţile la soare pe undeva?

Doamne, ce fericit mă simt cînd mă gîndesc că am Guvernul meu, că mă pot juca oricînd cu el, seara, înainte de culcare, că-l pot ruga, ca să adorm, să-mi recite „Somnoroase păsărele”, sloganuri şi capitole din programele electorale, că-i pot cere, dimineaţa, ceaiul, că-l pot ruga oricînd să-mi spele galoşii prăfuiţi pe străzile lui Chirtoacă şi ciorapii murdari, primiţi în loc de salariu de la Guvernul Ion Sturza, în 1999, care proveneau de la ajutoarele umanitare venite din Senegal şi Vietnam şi tot aşa!

Trebuie să fii un mare neghiob ca să nu rămîi mut de admiraţie în faţa unui Guvern care se sacrifică pentru noi atît, chiar dacă habar nu va avea cum şi pe unde o să scoată cămaşa atunci cînd o să se întîlnească, iarăşi, cu „tăicuţul” Fond Monetar Internaţional (FMI)! Noi, ca nişte copilaşi plini de candoare, ar trebui să-i admirăm cu fierbinţeală pe guvernanţi, atunci cînd vor face pe dracu’ în patru ca să-l păcălească pe „tăicuţul” FMI ca să le dea bani ca să ne cumpere nouă caramele şi vată pe băţ! Popor, vei păpa vată pe băţ de la Valeriu Streleţ!

O să vedeţi că „tăicuţul” FMI, care este prea sever cu copiii din flori, o să le ceară evlavioşilor noştri guvernanţi ca să facă tot ceea ce n-au făcut în ultimii cinci ani. Prin urmare, „tăicuţul” FMI o să-i pună să facă reduceri bugetare, adică să nu mai plătească salarii unor nevinovate grupuri de „tanti, nene, gheaghea, sora, nevasta, soţul, fiul, membrul de partid” etc., care, bieţii de ei, pentru nişte „amărîte” de salarii bugetare, se uită ocrotitor spre noi, cei mici şi nevoiaşi, prin geamurile palatelor lor ca-n poveşti sau prin cele ale „maşinilor de oameni mari”. Acelaşi „tăicuţ” FMI o să atenteze la specificul nostru naţional şi o să-i pună să desfiinţeze Banca de Economii, simbolul naţional al tuturor guvernărilor, să caute prin toate cotloanele miliardul de Euro pus la păstrare pentru vremurile mai bune ale unora, să facă reforme instituţionale, să nu ne mai spună nici nouă, copiilor Moldovei, poveşti, ci să treacă direct la romane şi dramaturgie pentru adulţi. Multe din cele nefăcute în ultimii cinci ani vor fi cerute acum de „tăicuţul” FMI ca să fie realizate nu doar în versuri, ci în viaţa asta reală şi cîinoasă, care nouă nu ne place mai mult decît poveştile de seară, de adormit copiii.

Oricît ar fi el de tare, „tăicuţul” FMI se pare că nu a înţeles bine că n-o să-i meargă, că avem şi noi îngerul nostru protector, pe gheaghea Vladimir Plahotniuc, care n-o să-i permită să ne strice nouă rosturile, să ne demoleze tradiţiile de haiduci din născare şi de oameni cumsecade ai bordeielor, cu frică de Dumnezeu şi stăpînire.

Îngerul nostru protector, gheaghea Vladimir Plahotniuc, n-o să-l lase pe „tăicuţul” FMI să se atingă de sfînta justiţie naţională, pe care numai sufleţelul lui ştie cît s-a căznit s-o facă după chipul şi asemănarea lui moldovenească. Îngerul nostru protector, gheaghea Vladimir Plahotniuc, n-o să-i permită „tăicuţului” FMI să atenteze la fiinţa noastră naţională birocratică şi naţională, cu care ne-am obişnuit din moşi-strămoşi, să ne vindem pentru 30 de arginţi nestemata noastă Mioriţa şi chiar pe berbecul ei, nenea bade Mior dinspre Soroca!

Nici acum nu-i chip să ne dumirim de ce nenea premier Valeriu Streleţ, vînzătorul de vată pe băţ, s-a bulucit să cheme Misiunea FMI în ghetoul nostru Chişinău, ştiind prea bine că poate să ne ceară toate aste şi că s-ar putea astfel să-l necăjească pe îngerul nostru protector, gheaghea Vladimir Plahotniuc, care n-o să permită în veci schingiuirea europeană a patriei lui sfinte! Noi nu mai putem spera la nimic bun dacă „tăicuţul” FMI, care e ca zmeul cel rău, vrea să se încontreze cu Harap-Alb al nostru, care este şi îngerul nostru protector, gheaghea Vladimir Plahotniuc! Dacă premierul Streleţ l-a chemat pe Zmeul-Zmeilor, tăicuţul” FMI, înseamnă că amîndoi or să vadă că avem Guvern, dar nu şi guvernanţi! Argumentăm de ce Streleţ este vînzător de vată pe băţ: pentru că ne crede de proşti şi stă numai pe la televiziuni şi spune demagogii învăţate noaptea pe de rost, cînd, de fapt, ar trebui să treacă imediat la acţiuni pe care ţara le-ar vedea fără ca el să-i povestească aprioric acest lucru.

P. s. Aseară, după ce noul meu Guvern „propriu şi personal” care m-a înfiat mi-a spus, ca de obicei, povestea de adormit copiii de ţîţă ai moldovenilor, după ce, mai apoi, mi-a recitat şi poezia aia cu moldovenii care plîng la un capăt de masă şi alţii care bocesc de mama focului la capătul celălalt, am adormit senin şi am avut un vis suprarealist. În visul meu, mi-a apărut un îngeraş cu două perechi de aripi care mi-a spus: „Copile moldovean, spune-le la toţi copiii patriei tale să nu mai primească vată pe băţ şi caramele de la premierul Streleţ dacă va încerca să vă tămîieze cu „necesitatea acordării unui termen de graţie de trei luni” pentru noul Guvern condus de el. Asta ar însemna că vrea să vă fure, în viitor, bomboanele din gură, fără ca voi să simţiţi. Amintiţi-i că ar fi a doua oară, anul acesta, cînd un Guvern ar dori o astfel de mincinoasă, abuzivă şi inutilă perioadă de graţie. Anul are 12 luni, iar asta înseamnă că 6 din ele vă sunt furate, una de Gaburici şi una de Streleţ, fără ca ei să facă ceva pentru bombonăria Bucuria. În ultimii ceva mai mult de doi ani, aţi mai fost aburiţi cu încă astfel de trei luni de către nenea soldăţelul Iurie Leancă Strîmbă Lemne. Aşa să le spui copiilor moldoveni, fiule pămîntean!”