POMPIERII SI SALVATORII SINT INSTRUITI DE POLONEZI CUM SA ACORDE PRIMUL AJUTOR MEDICAL

Pompieri și salvatori ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență sînt instruiți cum să acorde primul ajutor medical. Instruirile sînt moderate de formatori ai Ordinului medical maltez din Polonia, în cadrul unui proiect de dezvoltare a capacităților de acordare a primului ajutor calificat. Primii 20 de pompieri și salvatori instruiți au primit, astăzi, certificatele de absolvire. În total, 120 de reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență vor beneficia de aceste pregătiri.

Cursul se desfășoară cu utilizarea echipamentului special transmis de Guvernul Poloniei. La finalizarea instruirilor, echipamentul va ajunge în fiecare unitate de pompieri din Chișinău. Mai tîrziu, în cadrul aceluiași proiect, se preconizează dotarea cu truse medicale și a unităților de pompieri din raioane.

Prezent la eveniment, secretarul de stat al MAI, Ianoș Erhan, a declarat că această colaborare cu Polonia este foarte importantă pentru Republica Moldova, pentru cetățenii țării.

Vicedirectorul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Sergiu Golovaci, a apreciat obținerea de către pompieri și salvatori a cunoștințelor pentru acordarea primului ajutor medical calificat.

Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, a spus că Polonia vine cu un ajutor prin acest echipament „pentru a construi pace, liniște”. Ambasadorul a subliniat că Poloniei îi pasă de Republica Moldova și că viitorul Republici Moldova are un impact asupra viitorului polonezilor. Cuvîntul „solidaritate” rezumă atitudinea polonezilor față de cetățenii Republicii Moldova.

În total, activitățile proiectului sînt estimate la peste 247 de mii de euro, bani oferiți de Ministerul Afacerilor Externe Polonez, prin intermediul Programului „Polish Aid”. Proiectul a început în aprilie 2019 va dura pînă pe 31 decembrie 2020.

Sursa: IPN