POMPIERII CONTINUA LICHIDAREA FOCARELOR DE ARDERE LA FILARMONICA

Pompierii continuă lichidarea focarelor de ardere din interiorul clădirii Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Pe parcursul nopții, intervenția a fost suspendată, fiind reluată la ora 06.00.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență menționează că la fața locului se află opt autospeciale, inclusiv două autoscări. Este antrenată și o macara pentru lucrări de dezasamblare și demontare a materialelor constructive ale acoperișului.

Contactată de IPN, directoarea Filarmonicii, Svetlana Bivol, a declarat că accesul în instituție este strict interzis, pentru că persistă riscul să se prăbușească vreun perete. Încă ieri, au reușit să fie salvate costumele și instrumentele Orchestrei Simfonice, Orchestrei de Muzică Populară „Folclor” și Concertino Accordion Band. De asemenea, au fost salvate partituri, inclusiv ale Capelei Corale Academice „Doina”. Spre regret, flăcările au mistuit biblioteca simfonică. Au ars și pianele de concert.

În comun cu autoritățile, urmează să fie identificat un sediu pentru ca artiștii să-și poată continua activitatea.

Incendiul la Filarmonica Națională a izbucnit joi, în jurul orei 12.00. Pompierii au reușit să-l localizeze după mai bine de patru ore. Tavanul sălii principale a clădirii a cedat. Laboratorul Experimental Antiincendiar urmează să stabilească circumstanțele de producere a incendiului după efectuarea cercetării statistice și dinamice a locului.

Sursa: IPN