Pompeo: Generalul iranian Soleimani nu se afla la Bagdad in calitate de diplomat

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a declarat Marți, în cadrul unei conferințe de presă, că generalul iranian Qassem Soleimani nu se afla la Bagdad pentru a participa la o misiune de tip diplomatic și a reiterat că acesta pregătea acțiuni împotriva Statelor Unite, potrivit Reuters, scrie mediafax. El a spus că Soleimani se afla la Bagdad pentru a pregăti acțiuni „care ar fi condus, cel mai probabil, la moartea multor americani”. De asemenea, oficialul american a ironizat ideea potrivit căreia Qassem Soleimani s-ar fi aflat la Bagdad în calitate de diplomat. „Există vreo dovadă care să indice că era cîtuși de puțin probabil că acest bun domn, acest diplomat de mare calitate, Qassem Soleimani, ar fi călătorit la Bagdad pentru a coordona o misiune de pace? Știm cu toții că acest lucru nu este adevărat”, a spus Pompeo.

El a mai spus că Soleimani a fost responsabil pentru un atac cu rachetă comis pe 27 Decembrie în Irak, soldat cu moartea unui cetățean american. „El continua campania teroristă din regiune. Știm ce s-a întîmplat (…) în Decembrie, cînd s-a ajuns la moartea unui american. Deci, dacă vreți dovezi privind iminența unor noi atacuri, nu trebuie decît să vă uitați la zilele de dinaintea atacului care a dus la moartea lui Soleimani”, a adăugat Pompeo.

Relațiile între SUA și Iran sunt extrem de tensionate după ce Armata americană l-a asasinat Vineri dimineaţă, în Capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran. Ca reacție, autoritățile iraniene au lansat mai multe amenințări la adresa Statelor Unite.

În replică la avertismentele Iranului cu represalii, Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a amenințat că va lovi 52 de site-uri iraniene, inclusiv ținte culturale, dacă Teheranul atacă americani sau obiective americane, adîncind o criză care a sporit temerile unei noi conflagrații în Orientul Mijlociu.