POMELNIC LA PARASTASUL POLITIC AL PDM

„Pachetul social” al democraţilor pentru o guvernare în coaliţie cu… cine vrea să devină strigoi

Ne amintim cu toţii că, după anunţarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 24 Februarie, cel mai erect partid a vrut să pară a fi PDM. De parcă, numeric, PDM ar fi fost cîştigătorul alegerilor, nicidecum PSRM, a fost prima formaţiune care a lansat Blocului ACUM oferte de creare a unei majorităţi parlamentare şi de guvernare. E ca şi cum un mare mafiot îl invită pe procurorul care îl anchetează să-i fie ginere în schimbul retragerii acuzaţiilor. Mai apoi, cu solemnitatea cu care mafioţii americani ai anilor ’20 din Chicago duceau coroane de 10-15 mii de dolari la înmormîntarea celor pe care tot ei îi uciseseră, Pavel Filip „s-a expus” într-un briefing de presă. Aici el a fost mandatat de şeful său, Plahotniuc, să spună că PDM şi-a definitivat programul cu care va participa la formarea majorităţii parlamentare şi a Guvernului.

Aproape toţi dictatorii, atunci cînd şi-au simţit iminentul sfîrşit, au promis supuşilor lor şi călăilor din preajmă Raiul pe Pămînd ca să scape. De fapt, aceşti dictatori ajunşi astfel făgăduiesc oamenilor aceleaşi lucruri pe care le promiseseră cînd au ajuns la Putere, ca după aceea să devină tirani. PDM, încă de cînd era în componenţele AIE 1 şi AIE 2 şi de cînd a pus ghearele pe Puterea absolută, a excelat în a-şi lua angajamente de bunăstare socială ca-n Rai pentru moldoveni, iar asta la început de mandat şi la finalizarea lui, înaintea alegerilor. În tot acest timp, Statul a fost capturat definitiv şi s-a furat după cum bine se ştie. Acum, disperat să nu piardă Puterea, PDM (Plahotniuc) vine iarăşi cu „oferte sociale” dintr-un buget care deja nu mai există pentru aşa ceva.

Viclenia criminală prin care PDM (Plahotniuc) vrea să-i prostească iarăşi pe moldoveni, iar prin asta să-i facă inamici ai Blocului ACUM şi PSRM dacă nu i se aliază să guverneze „împreună”, constă în aceea că vorbeşte doar de buna intenţie a problemelor sociale, dar nu scoate o vorbă despre publicarea Raportului Kroll 2 şi eliberarea instituţiilor Statului de sub controlul personal al lui Plahotniuc.

”Partidul Democrat a pregătit un pachet social de iniţiative care va sta la baza negocierilor şi la baza activităţii partidului nostru în perioada imediat următoare, dacă se va forma o coaliţie de guvernare cu participarea democraţilor”, a anunţat Pavel Filip. „Intitulat Pachetul social pentru Moldova, acesta conţine temele prioritare ale cetăţenilor, aşa cum le-au formulat ei la întîlnirile pe care le-am avut în campania electorală, dar şi care apar pe primele locuri în sondajul de opinie finalizat zilele trecute”, a declarat Pavel Filip, subliniind că majoritatea proiectelor incluse în Pachetul social al PDM au fost anterior anunţate spre implementare de către liderul formaţiunii, Vlad Plahotniuc.

Nu o să vă plictisesc înşiruind toate minciunile şi promisiunile fără acoperire făcute de PDM. Pachetul social al PDM seamănă cu un pomelnic la parastasul politic al acestui partid care a transformat ţara în cea mai mare sărăcie şi ruină, din toate perspectivele sociale, instituţionale şi politice, a Europei! Asta în condiţiile în care ţara a rămas fără acoperire bugetară şi a sărăcit din cauza Guvernului Filip şi a lui Plahotniuc. Nominalizîndu-i pe ei şi acţiunile întreprinse, iar asta de la tribuna Parlamentului European, UE a stopat finanţarea ţării anume din cauza lor. Acest aşa-zis pachet social al PDM este adresat în exclusivitate moldoveanului neinformat. Plahotniuc vrea să-l facă pe moldovean să creadă că anume la el se gîndeşte, cu prioritate, de aceea nu pomeneşte nimic despre pretenţii la funcţii. Or, în cazul Republicii Moldova, tocmai eliberarea Statului din captivitatea oligarhică poate produce bunăstare socială. Asta o spun şi rapoartele UE. Despre ce fel de realizare a pachetelor sociale virtuale promise de PDM poate fi vorba atîta timp cît Economia, întregul sistem bancar în frunte cu BNM, sistemul fiscal, Curtea de Conturi, Bursa de Valori, sectorul agro-industrial, marele business, monopolul asupra importurilor şi exporturilor etc., toate aflate sub protecţia Justiţiei, Procuraturii şi SIS, sînt subordonate efectiv lui Plahotniuc şi camarilei sale?

Dacă s-ar fi gîndit cu adevărat la bunăstarea moldovenilor şi ar fi sinceri cînd fac o ofertă de alianţă de guvernare, PDM ar trebui să spună că renunţă la controlul asupra tuturor instituţiilor Statului pentru că au ratat să guverneze eficient ţara. Cum să mai rămînă la Putere atîta timp cît din cauza PDM şi a lui Plahotniuc s-a întrerupt asistenţa financiară de 100 de milioane de euro din partea UE, nu s-a dorit reforma, scoaterea Justiţiei de sub controlul lui Plahotniuc, iar UE a fost nevoită să sisteze asistenţa de 28 de milioane de euro pentru reforma acesteia, Raportul Kroll 2 este ţinut la secret, vinovaţii cunoscuţi de furtul miliardului sînt liberi, Şor este în libertate etc.?

Au cîrpit de mîntuială nişte drumuri cu asfalt de grosimea unei foiţe de ţigară, al căror asfalt e pe ducă din cauza unor ploi simple, au oferit cîteva pomeni băneşti drept mite electorale şi promit cîte-n lună şi stele doar-doar vor reuşi să-şi păstreze Puterea. Aceasta-i măsura maximă a neruşinării politice! „Oferta socială” a democraţilor pentru a rămîne la guvernare în coaliţie cu cineva se referă doar la acel partid inconştient care ar urma să devină un strigoi politic!

Pachetul social pentru Moldova al PDM conţine cele mai aberante promisiuni, de parcă ţara ar avea bugetul Suediei. Ceea ce este cel mai important, democraţii nu spun – de unde bani pentru toate creşterile salariale, de pensii, de ajutoare sociale multiple, construcţii de drumuri, pentru „prima casă” etc.? De unde bani pentru toate acestea atîta vreme cît tocmai din pricina guvernării oligarhice a PDM sumele pentru aşa ceva au fost blocate de către UE? De unde bani, atîta timp cît UE şi Parlamentul European nu vor mai ajuta Moldova dacă în viitorul Guvern PDM va avea putere de decizie? De unde bani în condiţiile în care Guvernul Filip şi Plahotniuc au izolat ţara de Vest şi de Est? Poate din miliardul furat pe care, în sfîrşit, PDM se va decide să-l recupereze de la făptaşi?! Şi asta ar fi o minciună, iar asta pentru că ar fi imposibil şi insuficient! Recuperarea miliardului ar acoperi o gaură existentă care acum e acoperită permanent din buzunarele moldovenilor, iar asta nu are nici o legătură cu virtualitatea „pachetului social” al democraţilor. Ca să se ştie!

Mihai CONŢIU