Poluarea aerului prezinta semne de regres in Europa, dar continua sa ucida 500.000 de persoane in fiecare an

Poluarea aerului continuă să provoace peste 500.000 de decese premature în fiecare an pe continentul european, în pofida unei ameliorări ușoare a acestui fenomen, a anunțat Miercuri Agenția Europeană de Mediu în raportul ei anual, informează AFP. "Este încurajator să constatăm că numeroase guverne europene și, în special, orașele din Europa dau un exemplu și protejează sănătatea persoanelor ameliorînd calitatea aerului", a declarat într-un comunicat Hans Bruyninckx, directorul general al acestei agenții al cărei sediu se află la Copenhaga.

Poluarea atmosferică rămîne prima cauză de mediu în ceea ce privește decesele premature.

Potrivit acestui raport, din cele 520.400 de decese premature înregistrate în 41 de țări europene în 2014 (contra 550.000 în 2013), patru din cinci (428.000) au fost în mod direct asociate cu particulele în suspensie din aer – molecule de praf microscopice, generate în principal de arderea carburanților fosili și considerate nocive de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

În cadrul Uniunii Europene, particulele în suspensie au reprezentat cauza a peste trei decese din patru asociate poluării atmosferice (399.000 din 487.600). Datele recoltate de stațiile de monitorizare au arătat că în anul 2015 aproximativ 82% din populația urbană a fost expusă la anumite concentrații de particule în suspensie. În 2013, acest procent era de 85%.

"Comisia Europeană este hotărîtă să atace această problemă și să ajute statele membre să facă în așa fel încît calitatea aerului respirat de cetățenii lor să răspundă celor mai înalte norme", a declarat într-un comunicat de presă Karmenu Vella, comisar european pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit.

Sursa: AGERPRES