POLITOVIRUS-2020

Chirtoacă şi Stamate în vagabondaj electoral cinic prin Hînceşti

Of, Doamne! Primăvara virusurilor! Îţi trebuie mască medicinală şi pentru ochi, nu numai pentru gură…Dar în politică sînt cei mai mulţi şi mai periculoşi viruşi. În acest sens, este evident că disputa electorală din circumscripţia numărul 38, Hînceşti, din 15 Martie pentru ocuparea unui fotoliu de deputat se va da între candidatul socialiştilor, Ştefan Gaţcan, şi candidatul independent Grigore Cobzac, susţinut de PPDA şi organizaţia locală PAS în dezacord cu Maia Sandu, dar nu despre aceasta vrem să vorbim. Aici vrem să ne referim la două candidaturi absolut abuzive şi imorale din perspective politice – cea a lui Dorin Chirtoacă, din partea improvizatei Mișcări Politice UNIREA, şi a Olesei Stamate, delegată de la Centru de către Maia Sandu în mod expres, sfidînd mojiceşte, adică dictatorial, opţiunile organizaţiei teritoriale PAS, care-şi dorea un candidat de-al locului.

Ce caută Chirtoacă la Hînceşti? Cum crede el şi cei care l-au delegat că poate rezolva problemele locuitorilor din această circumscripţie dacă, prin absurd, ar ajunge deputat într-un Parlament în care nimeni nu l-ar asculta, cu care nimeni nu s-ar alia? După ce chiar unchiul lui, Mihai Ghimpu, l-a transformat într-o reală zdreanţă politică, acum a devenit şi un vagabond politic, care vrea cu orice preţ să devină deputat doar de dragul funcţiei. Vrea să devină deputat salariat cu privilegiile de rigoare, fără ca, realmente, să aibă vreo putere să rezolve fie şi cea mai minoră problemă a alegătorilor lui.

Să nu uităm că acest individ nu a fost votat nici măcar de către consătenii lui din satul Coloniţa, iar asta după ce au văzut cum el şi cu Ghimpu, din umbră, şi-au bătut joc de Primăria Chişinăului, au furat pe rupte şi au fost amantele politice de ocazie ale lui Plahotniuc. Dacă cei din Hînceşti i-ar huidui şi şuiera, Poliţia nu ar trebui să intervină deoarece ar exista circumstanţa atenuantă ce poate fi numită legitimă apărare. Aşa te aperi de asemenea vurusuri.

Candidatura lui Chirtoacă este o sfidare a locuitorilor din această circumscripţie, este un semn al dispreţului faţă de aceşti oameni pe care îl au Chirtoacă şi unioniştii Mișcării Politice UNIREA a lui Plahotniuc. Păi cum altfel dacă ei fac nişte promisiuni fanteziste, gen creşteri salariale şi ale pensiilor egale cu cele din România, troleibuz care să lege Hînceştiul de Chişinău, construcţia unei căi ferate şi multe alte astfel de chestii pentru care doar medicii psihiatri pot pune un diagnostic corect, nu noi, jurnaliştii?

După numărarea voturilor, ca o paranteză, vă veţi convinge, iarăşi, ce „forţă” sînt unioniştii, iar asta pentru că Mișcarea Politică UNIREA care l-a îmbrîncit pe Chirtoacă să candideze, este constituită din „impresionantele componente” numite: Partidul Politic „Democrația Acasă”, Partidul Liberal, Partidul Politic „Partidul Popular Românesc” și Partidul Politic „Uniunea Salvați Basarabia”.

În ceea ce o priveşte pe Olesea Stamate, candidata PAS, chestiunea e la fel de imorală ca şi în cazul lui Chirtoacă. Pur şi simplu, aşa a vrut muşchiul Maiei Sandu – să-şi trimită partenera ei, de la Centru din Chişinău, ca s-o facă deputată, într-un dispreţ total faţă de oamenii pămîntului şi ai PAS de acolo, care n-au dorit o muieruşcă mult prea compromisă în Guvernul de tristă amintire al Maiei Sandu.

Reamintesc faptul că tipa asta, Stamate, a fost ministru al Justiţiei în ciclul Guvernului partenerei ei, Sandu. De la ea şi prin ea s-a lăsat scurs în canalizare Guvernul Sandu. Numai ele ştiu ce-i între ele! Cert e că Sandu, ca premier, trebuia s-o demită pe această văzduhistă încă din clipa în care a demonstrat cît e de incompetentă atunci cînd a organizat concursul pentru ocuparea funcţiei de procuror general. L-a organizat cum au vrut silicoanele ei, l-a anulat din botox fără să emită un ordin ministerial obligatoriu, iar Maia Sandu şi-a dat singură lovitura de stat capră. Acum vrea s-o ej…ecteze (citeşte: s-o paraşuteze) în Parlament „ca să reprezinte interesele celor din Hînceşti”.

Ca să nu credeţi că sînt de rea-credinţă, ca să vă convingeţi că Sandu şi Stamate îi dispreţuiec profund pe oamenii gospodari din Hînceşti, vă reproduc cîteva din tîmpeniile de promisiuni electorale ale candidatei Olesea Stamate. Alo, Psihiatria!

Problemele oamenilor din Hîncești sînt aceleași cu problemele oamenilor din toată țara.[…] Dacă am putea să descriem într-un cuvînt problema cu care se confruntă această țară, din punctul meu de vedere, acest cuvînt ar fi nedreptate. În Republica Moldova nu este dreptate. Eu am acceptat invitația de a face parte din echipa Maiei Sandu pentru a lupta pentru dreptate, ca să readucem dreptatea în această țară”, a declarat Stamate. „Invitația Maiei Sandu este ca noi, cetățenii acestei țări, să fim mai puri, mai curajoși și mai uniți. Sloganul acestei campanii va fi ‘împreună pentru dreptate’. Îndemnăm toți locuitorii acestei circumscripții să lupte alături de noi împotriva hoților și pentru o echipă care este unica ce poate aduce dreptatea înapoi, în Republica Moldova”, a mai supralicitat Stamate.

Parcă ar fi o profesoară care vorbeşte la o oră de dirigenţie! Parcă ar fi o fetişcană dezamăgită de unul căruia i-a cedat pentru că i-a promis că o ia de nevastă, dar a părăsit-o! Observaţi cu ce fel de promisiuni abstracte operează! Întrucît nedreptatea este prezentă absolut peste tot în lume şi nu va putea fi eradicată de nimeni niciodată şi nicăieri, orice politician începător şi, mai ales, exersat prin labirinturile „democratice ale ONG-urilor finanţate din exterior”, se angajează că luptă împotriva ei numai şi numai în faţa acelor alegători pe care îi crede idioţi de-a binele, ca şi Stamate!

Nu pot să închei fără să punctez faptul că şi candidatura din partea Partidului Şor este o insultă pentru oricine din ţara aceasta! Oriunde, nu doar la Hînceşti! Asta pentru că atunci cînd spui Partidul Şor îţi vine, în legitimă apărare, să pui mîna pe t…., f…., b…, h……. ori orice altă armă ca să-i fugăreşti pe ăia care-l reprezintă pînă restituie miliardul furat, aeroportul şi tot ce a furat acest individ din această ţară!

Mihai CONŢIU